Czepota puszysta (Vilcacora, Koci Pazur, łac. Uncaria Tomentosa) rośnie dziko w tropikalnych lasach Ameryki środkowej oraz północnych rejonach Ameryki Południowej. Czepota puszysta (Vilcacora, Koci Pazur, łac. Uncaria Tomentosa) nalezy do rodziny (marzanowate - rodzina roślin należąca do rzędu marzanowców. Liczy ok. 7 tys. gatunków roślin, rosnących głównie w obszarach tropikalnych i subtropikalnych. W Polsce wystepuje ok. 35 gatunków.
SurowiecLiście, kora i korzeń, z których produkuje się preparaty.Związki czynnePrzede wszystkim alkaloidy.PrzetworyZgodnie z dostępnymi pracami badawczymi, dzienna dawka czepoty wynosi od 3 do 6 gramów, a przy zaawansowanych zmianach patologicznych można przyjmować aż do 20 g dziennie.Odwar z korzenia czepoty puszystej: zalać 1 łyżeczkę (około 5 g) surowca dwoma szklankami zimnej wody i ogrzewać do temperatury około 80 stopni Celsjusza, następnie przelać do termosu, zamknąć i trzymać przez około 60 min. Następnie należy odwar odcedzić i uzupełnić wodą do 2 szklanek. Pić 3 x dz. przed posiłkami po 1/4 szklanki odwaru, uzupełniając go uprzednio wodą do 1/2 szklanki.