Podstawą diety dr Budwig jest tzw. PASTA - mieszanina chudego białego sera i oleju lnianego. Olej lniany i chudy ser powinny być spożywane razem. Zmiksowanie zawierającego nienasycone kwasy oleju lnianego z serem ma na celu utworzenie emulsji. Powoduje to związanie kwasów tłuszczowych oleju z grupami siarczkowymi aminokwasów, z których składa się białko sera białego. Umożliwia to bardzo szybkie wchłanianie kwasów tłuszczowych w układzie pokarmowym i transportowanie do komórek ciała, a następnie prawidłowe ich metabolizowanie.
Obecność aminokwasów siarczkowych z sera stabilizuje wiązania nienasycone kwasów tłuszczowych i nie dopuszcza do zbyt szybkiego utleniania się tych wiązań, tak by organizm mógł w pełni wykorzystać kwasy tłuszczowe. Połączenie białkowo-olejowe jest zalecane przez dr Budwig, jako najlepsza forma przyjmowania oleju lnianego, a przy przyjmowaniu dużych dawek oleju (6-8 łyżek dziennie) jest koniecznością.
Składniki PASTY należy miksować mikserem z końcówką z nożykami lub w mikserze przez około 3-5 minut - do momentu uzyskania jednolitej nierozwarstwiającej się masy (w konsystencji przypomina majonez lub płynny krem).
Najlepiej, gdy PASTA jest sporządzana rano razem z płatkami zbożowymi, łyżką zmielonego siemienia lnianego i utartym jabłkiem. Gotową PASTĘ można przyprawiać do smaku według własnych upodobań (dodając sól, pieprz, dowolne zioła, czosnek, warzywa, owoce).PA5TĘ można - według uznania zjeść całą w czasie jednego posiłku lub rozłożyć na kilka posiłków. PASTA może być osobnym posiłkiem lub składnikiem innych dań np. do naleśników smażonych na patelni bez tłuszczu. PASTĄ można również zabielać zupy (bezpośrednio przed podaniem! nie gotować!). Nie należy jej gotować ani zapiekać.
Po przyrządzeniu, PASTĘ (nieprzyprawioną) można przechowywać - tylko w lodówce najdłużej do następnego dnia.
Zwykle po 3 miesiącach kuracji należy zmniejszyć ilość oleju lnianego w Paście do 2-3 łyżek ( dawki profilaktycznej). Oleju lnianego zimno tłoczonego nie należy używać, do smażenia, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury bardzo szybko się utlenia!