Pochodzenie zielonej herbaty
Herbata zielona pochodzi z Chin. W przeciwieństwie do herbaty czarnej, nie
jest ona poddawana procesowi fermentacji, przez co zachowane zostają jej
wartościowe składniki. Liście zielonej herbaty suszy się w ten
sposób, aby jej wszystkie związki zachowały pełną moc.
Właściwości herbaty zielonej
Zawiera ona między innymi witaminy A, B, C, PP, K, minerały i mikroelementy.
Znajdziemy w niej także cenne składniki mineralne, jak sole żelaza, magnez,
fosfor i potas. Ten popularny napój sprzyja gromadzeniu w organizmie witaminy C,
a świeże liście zielonej herbaty zawierają aż cztery razy więcej
witaminy C niż
np. sok z cytryny czy pomarańczy.
Sposób parzenia zielonej herbaty
Szczególnie docenia się działanie pobudzające i odprężające zielonej
herbaty, zależne od sposobu jej parzenia. Wodę z kranu najlepiej gotować 5 minut
w otwartym czajniku, a po zagotowaniu studzić przez kolejne 5 min. Chińską
zieloną herbatę zalewamy wodą o temp. ok. 80 C. Jeśli herbata ma działać
pobudzająco parzymy ją 2-3 minuty, jeśli odprężająco, nieco dłużej: 6-8 min.