Herbata Jaśminowa - Smak Orientu
Herbata jaśminowa to najczęściej zielona herbata, rzadziej biała, z dodatkiem
kwiatu jaśminu. Herbata jaśminowa ceniona była przez chińska dynastię Song oraz
przez chińskich mędrców, którzy zapewniali, że picie herbaty jaśminowej pozwala
zachować sprawny umysł, aż do późnej starości.
Wyjątkowa i bardzo szlachetna herbata jaśminowa, godna ust najbardziej
wymagających koneserów.
Produkowana od setek lat jedynie z dwóch ostatnich listków oraz nierozwiniętego
pączka każdej gałązki krzewu herbacianego. Jaśminowa
herbata zapachowa powstaje przez zmieszanie- w pierwszej fazie
produkcji- pachnących płatków jaśminu z marynowanymi zielonymi liśćmi
wysokogatunkowej herbaty.
Parzenie herbaty jaśminowej powinno wyglądać tak samo jak parzenie herbaty na
bazie której jest ona przyrządzana. Jeśli jest to zielona herbata to należy ją
parzyć 2-3 minuty w temperaturze 65-80 stopni Celsjusza. Należy używać wodę
odfiltrowaną w specjalnym dzbanku.