Sok z trawy pszenicznej jest jednym z najpotężniejszych naturalnych źródeł
żywieniowych. Posiada bardzo wysoką zawartość chlorofilu i zawiera wszystkie
niezbędne składniki odżywcze. Sok z trawy pszenicznej to 70% chlorofilu.
Chlorofil jest pierwszym produktem światła, a więc zawiera więcej energii
świetlnej niż dowolny inny pierwiastek. Chlorofil jest podstawą wszelkiego życia
roślinnego. Trawa pszeniczna jest bogata w tlen, tak jak wszystkie rośliny
zielone, które zawierają chlorofil. Mózg oraz wszystkie tkanki ciała funkcjonują
na optymalnym poziomie w środowisku silnie natlenionym. Dr Birscher, naukowiec,
nazywa chlorofil "skoncentrowaną władzą słońca". Chlorofil może być pozyskiwany
z wielu roślin, ale z trawy pszenicznej ma przewagę, ponieważ okazało się że
posiada ponad 100 elementów potrzebnych człowiekowi. Jeśli uprawia się w
organicznej glebie, pochłania 92 102 znanych minerałów z gleby.
Sok z trawy pszenicznej to lepszy środek detoksykacji w porównaniu do soku z
marchwi i innych warzyw i owoców. Dr Earp-Thomas, współpracownik Ann Wigmore,
twierdzi, że 15 funtów młodej trawy pszenicy stanowi równowartość 350 funtów
marchew, sałaty, selera.