Olej z pestek moreli
to olej z pierwszego tłoczenia na zimno uzyskiwany jest z pestek moreli
uprawianych na Zachodnim Przylądku w Afryce Południowej.
Olej charakteryzuje się atrakcyjnie złotą barwą i łagodnym migdałowym smakiem.
Wysoka temperatura dymienia (193^(o)C) powoduje, iż znakomicie nadaje się do
smażenia, gotowania i sosów.
Świetny również na zimno, jako składnik wielu sosów do sałatek. Znajdzie zastosowanie wszędzie tam, gdzie potrzebujemy lekko migdałowego smaku,
np. do majonezu.
Osad na dnie butelki jest objawem naturalnym i wynika z procesu pierwszego
tłoczenia na zimno. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu lecz nie w
lodówce.
Składniki
olej z pestek moreli
Wartość odżywcza w 100 ml 870 kcal
Białko: 0 g
Węglowodany: 0 g
Tłuszcze: 94 g
Olej z pestek moreli jako kosmetyk
Olej z Pestek Moreli nawilża i wygładza skórę, ogranicza powstawanie
zmarszczek. Bardzo dobrze się wchłania. Szczególnie polecany do nakładania na
ciało, bezpośrednio po kąpieli (na mokrą skórę). Zapobiega wówczas swędzeniu,
pieczeniu i przesychaniu.
Olej ten wyróżnia się ładnym zapachem. Pachnie przyjemnie migdałami i słodkimi
morelami. Jest świetną alternatywą dla Oleju Arganowego, polecaną tym, którzy
Oleju Arganowego nie stosują ze względu na jego zapach.