Korpus garnka: żeliwo Wewnątrz: emalia w kolorze kremowym Na zewnątrz: emalia w kolorze czerwonym, z wysokim połyskiem Uchwyt: żeliwo Garnek przystosowany do każdego źródła ciepła Nadaje się do użycia w piekarniku Mycie w zmywarce niewskazane Wymiary: - pojemność: 4 L - długość wraz z uchwytami: 36,3 cm - długość bez uchwytów: 29,5 cm - szerokość: 21,5 cm - wysokość wraz z pokrywą i gałką: 17 cm - wysokość bez pokrywy: 11 cm - wymiary dna: 22,5 x 14,5 cm - waga: 5,405 kg
Żeliwo zapewnia równomierne rozprowadzenie ciepła i długie utrzymywanie wysokiej temperatury, natomiast emalia zabezpiecza naczynie przed rdzewieniem oraz produkty przed przywieraniem. Największą jednak zaletą naczyń żeliwnych jest możliwość rozgrzania ich do bardzo wysokich temperatur, co w efekcie znacząco poprawia walory smakowe przygotowywanych w nich potraw.
Naczynia żeliwne, emaliowane są przeznaczone do zdrowego i w pełni dietetycznego przygotowania pieczonych i gotowanych dań. Naczynia są idealne do gotowania zup, pieczenia mięs i zapiekanek, których smak poprawia interesująca forma naszych naczyń.