Ciecierzyca ma bardzo delikatny, przyjemny smak. W porównaniu do innych roślin strączkowych jest łatwiejsza do strawienia.
To cenne pożywienie bogate w białko jest wartościowe szczególnie dla wegetarian.
Bogata w fosfor, potas, cynk, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik.
Zawiera 20% łatwo przyswajalnego białka roślinnego.
Smaczna, zdrowa, sycąca. Podnosi odporność. Doskonała do urozmaicenia diety!
Mąka z ciecierzycy jest powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej, z której wyrabiane są najsłynniejsze specjały tej kuchni: kulki warzywne (Kofta), smażone warzywa w ciecierzyca (pakora), płaskie chlebki i słodycze (Laddhu).
W świecie arabskim mąka z ciecierzycy używana jest jako przyprawione i aromatyczne puree do falafeli lub hummusu z sezamem.
Oprócz walorów smakowych (orzechowy posmak) ma mnóstwo zalet:
– nie zawiera glutenu,
– ma właściwości sklejające, dlatego jej dodatek umożliwia wyeliminowanie jajek
– ma niski indeks glikemiczny
– zawiera 20% łatwo przyswajalnego białka roślinnego o korzystnym składzie aminokwasowym, dlatego może z powodzeniem zastępować mięso.
– zawiera też więcej żelaza niż inne rośliny strączkowe
– wg. literatury wzmacnia układ trawienny, żołądek i śledzionę,
– mimo że jest nisko kaloryczna, potrawy z mąki z ciecierzycy są bardzo sycące.
Polecana jest więc głównie alergikom, weganom a także osobom pragnącym zrzucić parę kilogramów.