PATELNIA ŻELIWNA SAPIR z serii VOLCANO Ø26cm. Żeliwo z którego jest wykonane naczynie jest grube i ciężkie aby odpowiednio skumulować i utrzymać wysoką temperaturę.
Czarna powierzchnia została uzyskana dzięki unikatowemu procesowi wypalania żeliwa w oleju roślinnym w bardzo wysokiej temperaturze.
Powierzchnia została dodatkowo oksydowana co zmniejsza podatność na rdzewienie.
Dno gładkie. Wykonana z jednego odlewu.
Wyrób pasuje również do wszystkich rodzajów kuchni w tym kuchenek indukcyjnych.
Charakterystyka produktu:
Wysokiej jakości, trwała, żeliwna patelnia ze specjalną powłoką wykonaną metodą Preseason ( powłoka utworzona z pomocą polimeryzowango tłuszczu i oleju ) w celu jak najlepszej ochrony przed przywieraniem i przypalaniem żywności.
Patelnia wykonana metodą ciśnieniowego odlewu płynnego żeliwa
Odporność na zarysowania mechaniczne, uszkodzenia powłoki, zadrapania. Trwałość wpisana jest w żeliwo
Naturalny materiał, pozbawiony chemicznych dodatków i wyrabiany w naturalny, niechemiczny sposób
Uchwyt żelazny zapewnia dodatkową stabilność
Patelnia posiada z obu stron wylewki umożliwiające zlewanie płynu, tłuszczu
Znakomicie utrzymuje ciepło po przyrządzeniu potraw
Idealna do smażenia, pieczenia i duszenia
Odpowiednio konserwowany ( natłuszczany ) posłuży długie lata
Odpowiednia do szerokiego zakresu kuchenek - gazowych, halogenowych, elektrycznych, ceramicznych i indukcyjnych
Nie wolno myć w zmywarce
Średnica - 26 cm
Wysokość - 4 cm
Waga ok. 2,5 kg
Zasady użytkowania:
Przed użyciem spłukać i wysuszyć.
Po użyciu umyć używając szczotki.
Po osuszeniu natłuścić olejem roślinnym.
Nie przyrządzać potraw o odczynie kwaśnym.
Nie przechowywać żywności.
Naczynie nie jest nierdzewne. Oksydowanie zmniejsza podatność
na rdzę, ale jej nie zapobiega.
W równomiernym rozprowadzaniu ciepła kryje się największa tajemnica patelni żeliwnych. Patelnie doskonale magazynują ciepło co powoduje, że nasze potrawy dochodzą w sposób stopniowy i równomierny. Patelnie żeliwne mają też doskonały wpływ na nasze zdrowie. Dzięki zastosowaniu naturalnego materiału jakim jest żeliwo, ograniczamy ilość szkodliwych substancji jakie wnikają do jedzenia w czasie używania patelni teflonowych. Dodatkowym atutem jest to że w czasie przygotowywania potraw na patelniach żeliwnych wydzielają się niewielkie ilości żelaza, pierwiastka niezbędnego dla naszego organizmu. Jest to zdecydowana korzyść, zwłaszcza dla osób zmagających się z anemią.