Ostropest Plamisty
( łac.Silybum marianum ) to europejska roślina roczna, której łodyga dorasta nawet do 1,5 m wysokości. Roślina ta jest podobna do ostu oraz blisko spokrewniona ze słonecznikiem. Liście ostropestu są lśniące naznaczone białym żyłkowaniem. o kolczastych oraz ząbkowanych brzegach. Surowcem ostropest jest liść oraz owoc. Zbiera się go pod koniec lata w okresie kiedy owoce wysypują sięz koszyczka ( okres dojrzewania). Skuteczność ostropestu plamistego wynika z substancji, które zawiera: zespół flawonolignanów - sylidionina, sylibina oraz sylichrystyna. Głównym składnikiem o działaniu zdrowotnym jest również sylimaryna, która korzystnie i ochronnie wpływa na miąższ wątroby.
Właściwości ostropest plamistego:
Nasiona ostropestu plamistego regulują poziom glutationu, Jest to składnik, który odgrywa ważną rolę w procesie detoksykacji organizmu. Jest to również silny przeciwutleniacz, który mocniejszy jest nawet od witaminy C i E. Glutation chroni komórki wątroby przed wolnymi rodnikami, stymuluje regenerację wątroby czyli wymianę uszkodzonych komórek na nowe.
Zastosowanie ostropest plamistego
Rekonwalescencja wątroby po toksyczno-metabolicznych uszkodzeniach, wynikających np. z:
długotrwałej kuracji antybiotykowej,
nadużywania alkoholu,
chemioterapii,
zatrucia grzybami.
Ostropest plamisty stosuje się również jako środek ochronny wątroby u osób, które mają problem z alkohlem. Wspomaga usuwanie substancji toksycznych odkładających się w organizmie.
Opakowanie - 500 g ostropest plamistego mielonego