Xylitol występuje naturalnie w wielu owocach i jest wytwarzany przez ludzkie ciało w procesie metabolizmu. Jako słodzik alternatywny prowadzi do zmniejszenia rozwoju próchnicy zębów, dlatego xylitol jest wysoko ceniony w produkcji cukierniczej uwzględniając gumy do żucia i miętówki. Chłodzący smak - negatywne ciepło roztworu połączone z wysoką rozpuszczalnością powoduje, że xylitol wywołuje intensywne i odświeżające a zarazem chłodzące uczucia w ustach. Słodkość - xylitol jest dobrym smakowo słodzikiem z takim samym poziomem słodkości co cukier. Korzystny do walki z próchnicą - ponieważ bakterie nie wywołują jego fermentacji w ustach, udowodniono klinicznie, że xylitol walczy z ubytkami i zapobiega tworzeniu się osadu na zębach. Uznane za zdrowe dla zębów wyroby cukiernicze na bazie xylitolu mogą być sprzedawane jako produkty przyjazne dla zębów, o czym mówi międzynarodowo rozpoznawalne logo. Aspekty odżywcze - w zależności od definicji narodowej Xylitol dostarcza 40%- 50% mniej kalorii niż sacharoza, wywołuje bardzo niską glikemię. Xylose jest naturalnie obecny w pochodnych drewna. W rezultacie producenci znaleźli różne sposoby na pozyskiwanie go: ze skórki leszczyny, łusek ryżu, kory brzozy, itp. Hydroliza tych surowych materiałów wytwarza pół-celuloze z której xylose jest pozyskiwany. Następnie uwodornianie wytwarza xylitol. Używany w jedzeniu jako środek słodzący od lat 1960 xylitol posiada odpowiednie właściwości aby zyskać akceptację jako słodzik alternatywny dzisiejszych wyrobów cukierniczych. Jest produkowany przemysłowo przez ponad 25 lat.