Otrzymuje się z preparowanego ziarna owsa. Są bogatym źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Zawierają dużo białka ok. 18%, węglowodanów ok. 45%, oraz dostarczają organizmowi witaminy z grupy B oraz tiaminę.
Otręby owsiane znajdują coraz szersze zastosowanie w codziennej diecie. Regularne spożywanie otrąb owsianych podwyższa sprawność fizyczną i umysłową, zmniejsza potrzebę snu, zapewnia prawidłową przemianę materii. Błonnik zawarty w otrębach owsianych reguluje funkcje ruchowe przewodu pokarmowego, a także absorbuje metale ciężkie takie jak: kadm, ołów, rtęć z organizmu człowieka. Otręby owsiane powinno się spożywać regularnie dodając do sera, mleka, jogurtów, sosów oraz jako składnik różnych potraw, bowiem nie tracą one swych właściwości podczas gotowania i pieczenia. Znakomicie nadają się do wszelkiego rodzaju wypieków i placków, zrazów, chleba, bułek - jako zamiennik mąki lub bułki tartej.