Ryż brązowy, który ma tylko ściągniętą łuskę zatrzymuje w ten sposób wartości odżywcze (witaminy oraz minerały), łącznie z niacyną, witaminą B, magnezem, manganem, fosforem oraz witaminą E.
Ryż brązowy zawiera niewielką ilość protein ale są one ?najwyższej jakości? z powodu relatywnie wysokiej zawartości kwasu aminowego. Aby ryż naturalny zachował swoje cenne wartości odżywcze, należy gotować go w takiej ilości wody jaką zdoła wchłonąć podczas gotowania. W przeciwnym razie, zbyt duża ilość wody przejmie wszystkie cenne minerały i zostaną one utracone. Można znacznie skrócić czas gotowania ryżu naturalnego, który wynosi od 35 do nawet 45 minut. Aby przyspieszyć gotowanie, należy ryż zamoczyć w wodzie na noc, ilość wody musi być jednak odpowiednia do porcji ryżu, którą gotujemy i, co ważne, ryż należy ugotować w tej samej wodzie, w przeciwnym razie straci on swoje wartości odżywcze.