Melasa trzcinowa sypka. Melasa trzcinowa jest pozostałością po produkcji cukru trzcinowego. Zawiera ok. 50% masy sacharozy. Nadaje się do słodzenia ciast oraz herbat. Smak melasy trzcinowej z różnych partii może się nieznacznie różnić. W ciągu roku kalendarzowego trzcina cukrowa dojrzewa w różnych miesiącach w różnych krajach, na różnych kontynentach. W tym tkwi powód różnicy smaku ekstraktu z trzciny cukrowej co absolutnie nie ma żadnego wpływu na jego wyjątkowe działanie.Melasa ma konsystencję gęstego syropu lub bryłek, dlatego jej konsumpcję ułatwia rozcieńczanie w wodzie lub innym napoju. Ekstrakt z trzciny cukrowej można dodawać do różnych innych pokarmów np.: jako środek słodzący do musli i płatków.Melasy z trzciny cukrowej nie należy mylić ze znaną w Polsce melasą z buraka cukrowego. Oba ekstrakty mają tylko podobną nazwę. Melasie z buraka brakuje nie tylko przyjemnego smaku, ale także właściwości odżywczych. Ma także inny skład i działanie.