Sól dietetyczna SALVITA zawiera około 30-35 % mniej sodu i 30 do 35 % więcej potasu. Charakteryzuje się czystym słonym smakiem o intensywności równej zwykłej soli kuchennej, a także trwałością i dobrą rozpuszczalnością.
Salvita powinna być stosowana jako zamiennik zwykłej soli przy przygotowaniu potraw oraz przy stole, może być także z powodzeniem stosowana przy wypieku chleba oraz produkcji wędlin i serów.
Salvita charakteryzuje się czystym słonym smakiem o intensywności równej tradycyjnej soli, a także trwałością, dobrą rozpuszczalnością. Dodawana do potraw i przetworów żywnościowych zamiast tradycyjnej soli daje efekt smakowy wprowadzający do naszego organizmu o 30-35% mniej sodu i o 30-35% więcej potasu
Salvita przeznaczona jest dla osób, które zgodnie z aktualnymi zaleceniami żywnościowymi światowej organizacji zdrowia chcą obniżyć spożycie sodu.