Składa sie z 14% nasyconych kwasów tłuszczowych, 41-43% kwasu oleinowego, 41-43% kwasu linolowego, 9-10% kwasu palmitynowego, 5-6% kwasu stearynowego, 0,5% kwasu linolenowego.
Jest olejem, który posiada właściwości obniżające ciśnienie krwi, ma również bardzo korzystny wpływ w nadciśnieniu leczonym lekami moczopędnymi. Obniżenie ciśnienia jest prawdopodobnie efektem działanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz sezaminy – związku z grupy lignanów. Lignany nie tylko obniżają ciśnienie, ale również hamują syntezę i wchłanianie cholesterolu.
dawka dzienna oleju to 35 gram, taka ilość spożywana przez ok.60dni powoduje spadek ciśnienia krwi.Olej z nasion sezamu zawiera również Wit. E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem oraz Wit. K, która między innymi działa przeciwkrwotocznie i uczestniczy w formowaniu tkanki kostnej.
Oleju sezamowego używa sie do gotowania i sałatek, nie wolno używać go do smażenia.
Olej sezamowy ze względu na swoje wspaniale właściwości jest używany również w przemyśle kosmetycznym. W kremach do cery suchej, mieszanej i dojrzałej. W kosmetykach przeciwsłonecznych, ponieważ posiada naturalny współczynnik ochrony przed słońcem. W kosmetykach do pielęgnacji włosów suchych oraz przesuszonej skory glowy.
Nie wolno używać oleju sezamowego w stanach zapalnych skóry ani na skóre poparzoną np. słońcem- ponieważ posiada właściwości rozgrzewjące, oczyszczające.
Według Ajurwedy jest najlepszym olejem do stosowania podczas masażu całego ciała gdyż oczyszcza organizm z toksyn oraz nadaje skórze blask i jedwabista gładkość.
Ważność: po otwarciu ok. 6 miesięcy