XYLITOL w oryginalnym stylowym opakowaniu ceramicznym - prawdziwa ozdoba Twojej zdrowej kuchni. XYLITOL jest naturalnym słodzikiem o wyglądzie i smaku bardzo zbliżonym do cukru; na organizm człowieka działa jednak całkiem odmiennie. Jest tzw. poliolem, dawniej uzyskiwanym głównie z drewna brzozowego, dziś przeważnie z różnych odmian kukurydzy*. W jego cząsteczce jest pięć atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów sześcio- i dwunastowęglowych - tj. glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza - ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym. Ksylitol jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego ma indeks glikemiczny dziewięciokrotnie niższy od cukru (sacharozy). Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Ponadto posiada prawie dwa razy mniej kalorii niż cukier. Redukując wydzielanie insuliny przeciwdziała otyłości oraz procesom przedwczesnego starzenia.Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia, poprawiając tym samym konsystencję kości. Wzmacnia mineralizację szkliwa zębowego, efektywnie regenerując drobne ubytki. Jednocześnie hamuje procesy próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej.Stymuluje napływanie śliny, co przeciwdziała wysychaniu śluzówki w ustach. Jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit, np. Helicobacter pylori, mającej udział w owrzodzeniu żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków -m.in. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym. Zmniejsza też łaknienie cukru. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi ogólną odporność organizmu.Ksylitol przyswojony przez organizm wspomaga usuwanie wolnych rodników, przyczyniając się do przedłużenia sprawności tkanek i narządów. Praktycznie jedna trzecia ksylitolu zostaje zaabsorbowana przez wątrobę, a pozostała ilość w głębi jelit działa jak rozpuszczalny błonnik, powodując wytwarzanie specyficznych kwasów tłuszczowych. Mają one regulujący wpływ na poziom glukozy i tłuszczów w krwiobiegu. Z poradnika: Płukanie nosa roztworem ksylitolu (ok. 5% substancji w soli fizjologicznej) redukuje liczbę szkodliwych mikrobów i stymuluje samoistne oczyszczanie przewodów nosowych. Zapobiega to zapaleniom ucha środkowego oraz zmniejsza występowanie alergii, ataków astmy i infekcji zatok. Warto także przepłukiwać usta rozpuszczonym w ślinie ksylitolem - nawet już po umyciu zębów.Zaleca się spożywanie do 15 g ksylitolu dziennie (ok. 3 łyżeczek). Wskazane jest dochodzić do tej ilości stopniowo.Zbyt duże spożycie bez przygotowania może skutkować przejściowym rozwolnieniem, które mija w czasie potrzebnym na zwiększenie wydzielania właściwych enzymów. Dlatego nie należy podawać ksylitolu małym dzieciom ze względu na niedojrzałość enzymatyczną ich systemów trawiennych. Fińscy naukowcy utrzymują, że dla wzmocnienia kości wskazane jest spożywanie do 40 g ksylitolu dziennie. Natomiast JECFA - organ doradczy WHO i FAO - stwierdził, że dla ksylitolu nie istnieje granica spożycia (ADI - dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej.Ksylitol oferowany przez firmę MERIDIAN produkowany jest w Finlandii z drzew liściastych -przede wszystkim z brzozy - bez udziału drożdży używanych w obecnej biotechnologii.Ksylitol produkowany z kukurydzy GMO, obecny na naszym rynku, najczęściej pochodzenia chińskiego, nie nadaje się w dietach przeciwgrzybiczych ponieważ stanowi pożywkę dla drożdzy, czyli rosną na nim. Zatem istnieje podejrzenie że na zęby też nie będzie działał tak jak trzeba no i w ogóle stawia pod znakiem zapytania czy można mu przypisywać właściwości ksylitolu uzyskanego z drzewa wspomniane powyżej.Ksylitol może w pełni zastąpić cukier w przyrządzaniu wielu potrawMleczko sezamowe ? 2 łyżki tahiny (masła sezamowego), 1 łyżeczka ksylitolu, 1 filiżanka wody. ? Tahinę i ksylitol zmiksować z małą ilością wody. Uzupełnić wodą o dowolnej temperaturze do pojemności jednej filiżanki. Chałwa naturalna ? 2-3 łyżki tahiny, 1-2 łyżeczki ksylitolu, 1-2 łyżki przegotowanej wody (ewent. kilka kropel cytryny, 1 łyżeczka dowolnej mieszanki orzechów, nasion, owoców suszonych). ? Ksylitol rozpuścić w wodzie. Roztwór dodawać małymi porcjami do masła sezamowego, ucierając masę do zgęstnienia. Pozostałe składniki można dodać wg własnych upodobań. 100 g pełnych nasion sezamu zawiera ok. 700 mg dobrze wchłanialnego wapnia.Wytrawna polewa czekoladowa ? 1 łyżka kakao, 2-3 łyżki wody, 1 łyżka ksylitolu, 1 łyżeczka oleju kokosowego lub twardego masła. ? Kakao rozetrzeć z wodą na gęstą masę. Ksylitol stopić w rondelku na małym ogniu, dodać masę kakaową, wymieszać, krótko zagotować. Dołożyć olej kokosowy lub masło, razem gotować przez chwilę. Zamiast kakao można użyć karobu (wysuszone, zmielone strąki z drzewa świętojańskiego).Tahina i karob dostępne są w sklepach z żywnością naturalną.Lizawka ksylitolowa ? 1 - 2 łyżki ksylitolu stopić na średnio rozgrzanej patelni, można dodać pół łyżeczki soku z cytryny lub innych owoców, rozmieszać na gorąco. ? Wylać na 1 -2 płaskie spodeczki, pozostawić do całkowitego zastygnięcia.Liczne opracowania naukowe przedstawiają ksylitol jako żywność funkcjonalną; natomiast w nomenklaturze UE jest on dodatkiem do żywności i jako taki posiada symbol E z numerem 967. Ujednolicona symbolika związków (naturalnych i sztucznych) dodawanych do żywności ma na celu bezbłędną identyfikację substancji, które w wielu krajach europejskich często mają odmienne nazwy.