Ziele bodziszka cuchnącego znane było już w starożytności. Dioskuides nazwał
tę roślinę geranium, od greckiego słowa geranos - żuraw, co nawiązywało do
konturu nasion bodzisa, porównywalnego do czaszki ptaka.
Skąd pochodzi nazwa bodziszka ?
Nazwa łacińska
bodziszka brzmi geranium robertianum, ponieważ to św. Robert scharakteryzował
jego właściwości lecznicze i stosował do leczenia ran i opuchlizn. Ponieważ jest
to roślina o silnie nieprzyjemnym zapachu w Polsce uzyskała nazwę bodziszka
cuchnącego.
Bodziszek cuchnący zawiera w sobie szereg enzymów, soli mineralnych i witamin
oraz naturalne psoraleny, które uwrażliwiają skórę człowieka na światło.
Opakowanie - 100 g ziela
Sposób użycia
20 g ziela zalać wrzątkiem , zaparzyć pod przykrywką około 20 minut.
Napar wlać do wanny.