Olej rokitnikowy syberyjski wyróżnia się
wśród innych olejów tym, że zawiera bardzo duże ilości witaminy A ( karatenoidy
), C, E, K, B1, B2, B6, a także 14 mikroelementów, w tym żelazo, magnez i krzem,
jak również nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy, serotoninę oraz sterole.
Wszystkie te składniki, których brakuje wielu z nas, odgrywają ważną
rolę w regeneracji i oczyszczaniu organizmu. Codziennie przyjmowany
olej z rokitnika nie tylko uzupełnia poziom tych tych
niezbędnych dla zdrowia witamin i mikroelementów, lecz potrafi osłabić toksyczny
wpływ lekarstw na organizm. Korzystnie wpływa również na właściwy poziom cholesterolu
we krwi.
Rokitnik syberyjski (Hippophae) należy do
rodziny oliwnikowatych. Odmianą najbogatszą w dobroczynne składniki jest
rokitnik kruszynowy (Hippophae rhamnoides L.), rosnący na Dalekim Wschodzie,
Syberii, Kaukazie, Zakaukaziu, Ukrainie, w Azji Średniej. Jego
jasnopomarańczowe, okrągłe owoce przypominają w smaku ananas dlatego potocznie
rokitnik nazywany jest ananasem syberyjskim. Z powodu znacznej zawartości
witamin i substancji biologicznie aktywnych jego owoce od dawana wykorzystywane
są w ludowej medycynie.
Śladami historii
Wiedza dotycząca zastosowania rokitnika ma długie tradycje. Nasi przodkowie nie
tylko wykorzystywali owoce tej rośliny w celach zdrowotnych, ale również chętnie
je spożywali. W czasach
antycznych Grecy stosowali je jako środek wzmacniający włosy. Podczas pierwszej wojny światowej suszone owoce
rokitnika stosowano w Rosji zamiast tabletek z witaminą C. W medycynie ludowej
już przed wiekami dojrzałe owoce oraz wyciśnięty z nich sok zajmowały szczególne
miejsce jako środek na brak apetytu a także zranienia i oparzenia słoneczne.
Polecano je również do użycia wewnętrznego i zewnętrznego na wypadanie włosów. Suszone liście rokitnika służyły również do
zaparzania aromatycznej, wielowitaminowej herbaty.
Bomba witaminowa
Rokitnik jest jedną z nielicznych roślin
zawierających w miąższu owoców olej tłusty oraz prawdziwe bogactwo witamin i
mikroelementów. Wśród nich są witaminy z grupy B, witamina E, F, K, P, kwas
foliowy, karotenoidy, czyli prowitamina A, antocyjany, flawonoidy, fosfolipidy,
prowitaminę D, garbniki, cukry, kwasy organiczne oraz makro i mikroelementy
takie jak żelazo, bor, mangan i inne. Chociaż w owocach rokitnika znajdują się
znaczne ilości witaminy C, nie to stanowi o szczególnych właściwościach tej
rośliny. Cenniejsza jest inna, rzadko spotykana zaleta - owoce rokitnika nie
zawierają specyficznego enzymu askorbinazy niszczącego witaminę C i dlatego
znacznie wolniej niż w przypadku innych roślin będących źródłem witaminy C ulega
ona rozkładowi podczas przechowywania czy przetwarzania.
Antidotum na starość
Jeżeli chodzi o zawartość witaminy E rokitnik przewyższa prawie wszystkie
rośliny owocowe i jagodowe. Pod względem ilości witaminy K1 owoce rokitnika
przewyższają czarną aronię, jarzębinę pospolitą, dziką różę, czarną porzeczkę. W
owocach rokitnika znaleziono również kwasy trójterpenowe - ursolowy i
oleinolowy, charakteryzujące się, przede wszystkim, działaniem
wzmacniającym, oraz korzystnie wpływającym na ciśnienie tętnicze.
Zaobserwowano również obecność alkaloidu serotoniny, uważanej powszechnie za
hormon młodości z racji swych zdolności opóźniania procesów starzenia się
organizmu.
Odbudowa zdrowia
Jednym z najważniejszych aspektów działania oleju
rokitnikowego jest jego zdolność do stymulowania procesów regeneracji.
Właściwości regenerujące oleju rokitnikowego w przypadku oparzeń i odmrożeń
zostały przez nich potwierdzone klinicznie już w 1958 roku. korzystnie wpływa na
odporność organizmu oraz uzupełnia poziom witamin i minerałów. Jest znanym i cenionym naturalnym kosmetykiem
używanym do pielęgnacji skóry i włosów.
Poczytaj
więcej o
rokitniku zwyczajnym