Ksylitol naturalny słodzik z drewna brzozowego
Zastosowanie Ksylitolu :
Pomocny w wzmacnianiu system odpornościowy.
Jest bezpiecznym słodzikiem .
Czym jest ksylitol?
Czysty ksylitol jest białą krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak
cukier. Na etykietach żywności ksylitol jest szeroko klasyfikowany jako
węglowodan, a w bardziej wąskiej terminologii jako alkohol wielowodorotlenowy.
Ponieważ ksylitol jest powoli wchłaniany i częściowo wykorzystywany, można mówić
o jego obniżonej wartości kalorycznej: 2,4 kalorii na gram lub 40% mniej niż
inne węglowodany.
Ksylitol jest stosowany w żywności od 1960 roku. Jest popularnym słodzikiem dla
diety cukrzycowej w niektórych krajach. W USA ksylitol jest zatwierdzony jako
dodatek do żywności w nieograniczonej ilości w środkach spożywczych do
specjalnych celów dietetycznych.
Ponad 25 lat badań bardzo różnych warunkach potwierdza, że ksylitol jest
najlepszym słodzikiem.