Gryka jest cenioną rośliną miododajną.
Produkowane z gryki płatki gryczane są wartościowe pod względem odżywczym i
smakowym. Zawierają dużo
witamin i żelaza, a białko pozyskane z gryki jest
cenniejsze i łatwiej przyswajalne od białek innych zbóż.
Grykę uprawiano już przed czterema tysiącami
lat. Aktualnie największe uprawy tego zboża znajdują się w rejonach
podkaukaskich, Chinach i Brazylii. Do Polski ziarno gryki dotarło wraz z
najazdami Tatarów i osiedleniem się ich na kresach wschodnich. Dlatego spotyka
się też inną nazwę gryki - tatarka.
W Polsce uprawa gryki jest najbardziej rozpowszechniona w rejonie południowo
wschodnim (okolice Janowa Lubelskiego), skąd pochodzi nasz wyrób.
Gryka jest cenioną rośliną miododajną. Produkowana z
gryki kasza gryczana jest wartościowa pod względem odżywczym i smakowym. Zawiera
dużo witamin i żelaza, a białko pozyskane z niej jest cenniejsze i łatwiej
przyswajalne od białek innych zbóż.
Płatki gryczane Szczytno - opakowanie 400 g