Len jest jedną z najstarszych roślin
zdrowotnych, znany już 6 tysięcy lat p.n.e.
Surowcem są nasiona lnu: Semen Lini,
nazwa spolszczona: siemię lniane. Nasiona służą również do wytłaczania oleju
lnianego.
Nasiona lnu mają działanie osłaniające
przewód pokarmowy. Wodne wyciągi z nierozdrobnionych nasion, sporządzane na
zimno, drogą maceracji lub na gorąco w postaci odwaru powlekają cienką warstwą
błony śluzowe przełyku, żołądka i dwunastnicy, osłaniając je przed szkodliwymi
działaniami. Dlatego bardzo korzystnie wpływa na przewód pokarmowy.
Przepisy na siemię lniane:
Odwar z nasion lnu:
2 łyżki nie rozdrobnionych nasion wsypa do 1 szklanki letniej wody. Przelać
do garnka i gotować powoli pod przykryciem do 15 minut. Ostudzić i
przecedzić. Można dodać łyżeczkę soku owocowego. Pić po ½ szklanki 2 razy
dziennie między posiłkami jako środek osłaniający przewód pokarmowy.
Zawiesina z nasion lnu:
1-2 łyżki mielonych nasion lnu zalać ½ szklanki letniej
wody, soku owocowego, kefiru lub jogurtu. Pozostawić na 30-60 minut. Pić rano i
wieczorem przez 2-4 tygodnie w przypadku zaparć.
Okład z nasion lnu ( stosowanie zewnętrzne):
50g zmielonego siemienia lnianego zalać ½ szklanki wrzącej
wody. Wymieszać i zagotować. Odstawić na 10 minut. Tak przygotowaną
konsystencją namoczyć gazę.
Stosować na wrzody, czyraki, opuchliznę.