Olej lniany
Pozyskuje się go poprzez tłoczenie na zimno nasion lnu, w temperaturze nie wyższej niż 50 st. C. Dzięki zastosowaniu takiej metody, olej lniany zachowuje swoje cenne, naturalne właściwości biologiczne. Jego cechą charakterystyczną jest żółtawy kolor oraz lekko orzechowy smak.
Olej lniany
zastosowanie
Uznawany jest za jedno z najbogatszych źródeł nienasyconego kwasu tłuszczowego
Omega 3, który ma ogromny wpływ na poprawne funkcjonowanie naszego organizmu, stanowiąc między innymi budulec dla tkanki mózgowej (aż 60% naszego mózgu składa się z kwasów OMEGA 3), syntezy hormonów (składnik niezbędny do budowy serotoniny i dopaminy - hormonów szczęścia oraz hormonów tkankowych, będących w każdej komórce organizmu).
Drugim, równie istotnym składnikiem oleju lnianego, są antyutleniacze lignany. Siemię lniane zawiera ich aż 700 razy więcej niż inne produkty roślinne.
Zawartość w oleju lnianym kwasu linolowego omega 6, zmniejsza natomiast zapasu tłuszczu w organizmie i pomaga w odbudowie tkanki mięśniowej. Prowadzone w ostatnich latach badania nad tą substancją dodatkowo wykazały, że zmniejsza ona również uczucie głodu, poprawia metabolizm i zapobiega jego zwolnieniu, blokuje rozrost tkanki tłuszczowej, zmniejsza utratę tkanki mięśniowej.
Kwas linolenowy znacząco wpływa na poprawny poziom cholesterolu i zapobiega zlepianiu się płytek krwi.
Właściwości oleju lnianego tłoczonego na zimno
Korzyści związanych ze spożywaniem oleju lnianego jest naprawdę dużo. Dzięki obecności lignanów roślinnych oraz kwasów tłuszczowych omega 3 oraz omega 6, olej lniany wzmacnia:
korzystnie wpływa na procesy trawienne,
osłania błony śluzowe na całej długości przewodu pokarmowego
korzystnie wpływa na poprawne funkcjonowanie układu nerwowego.
korzystnie wpływa również na pracę mózgu - kwas 4-linolenowy, należący do rodziny Omega 3, stanowi podstawowe źródło kwasu DHA, będącego z kolei ważnym budulcem mózgu.
Niski poziom DHA odpowiada za zmianę nastrojów czy też problemy ze wzrokiem.