Colvita to suplement diety w postaci kapsułek i naturalny kosmetyk o
sensacyjnych właściwościach. Unikalny na skalę światową kompleks liofilizatu
czystego tropokolagenu, pozyskiwanego ze skór rybich, ekstraktu
alg
morskich i bioprzyswajalnej witaminy E (octan D-α-tokoferylu).
Colvita jest pochodną wielkiego wynalazku polskiej biotechnologii, jakim było
wyekstrahowanie do postaci hydratu, z zachowaniem naturalnej dla organizmów
żywych trójspiralnej konformacji białka – czystego, naturalnego kolagenu ze skór
rybich. Inspiracją do stworzenia Colvity stał się
Kolagen Naturalny Inventia,
wynalazek polskiej biotechnologii – pozyskiwany ze skór rybich aktywny
biologicznie kolagen.
Colvita Suplement diety to całkowicie nowe podejście do problemu dbałości o
tkanki zbudowane z kolagenu. Suplement ten jest ukoronowaniem prac nad grupą
produktów pozyskiwanych z rybiego kolagenu, który zatrzymuje nasz dobry czas.
Dzięki suplementacji skóra staje się gładsza i bardziej miękka. Promienieje
blaskiem, jest świetnie nawilżona, a pielęgnowana jednocześnie żelem kolagenowym
i jego pochodnymi od zewnątrz – staje się także znacznie młodsza.
Łańcuchy ludzkiego kolagenu zbudowane są z ok. 20 aminokwasów. Tylko część z
nich organizm produkuje w procesach metabolicznych. Pozostałe muszą być
dostarczone z pożywieniem Wspieranie ustroju suplementem diety Colvita jest
nieustającym odbudowywaniem swoistego magazynu aminokwasowego dla komórek
wytwarzających i serwisujących kolagen. Colvita wytwarzana jest z
liofilizowanego kolagenu rybiego. Potrójna helisa kolagenowa, podobna budową do
spirali DNA, ale funkcjonująca w przestrzeni zewnątrzkomórkowej jest nośnikiem
informacji dotyczących zasobów aminokwasowych kręgowców.
LIOFILIZACJA jest to zamrażanie czystego kolagenu do minus 40⁰C w warunkach
próżni i sublimacyjne usuwanie z niego wody (suszenie). Zapewnia to najwyższą
czystość, biologiczną trwałość składników odżywczych i aminokwasów zachowanych w
formie naturalnej. Proces ten pozwala zachować składnikom również doskonałą
higroskopijność produktu, a co za tym idzie, również niezwykle wysoką
przyswajalność.
Składniki i ich charakterystyka:
Kolagen jest najważniejszym białkiem w organizmie ludzkim i głównym składnikiem
tkanki łącznej. Odpowiada m.in. bezpośrednio za kondycję skóry. Wytwarzany jest
i serwisowany przez komórki wytwórcze: fibroblasty i chondrocyty. Stan kolagenu
ustrojowego wyznacza wiek biologiczny człowieka, co najłatwiej zaobserwować
można na podstawie zmian wyglądu skóry. Kolagen stanowiący główny składnik
Colvity jest liofilizatem unikalnego w skali światowej hydratu tropokolagenu ze
skór rybich, o budowie łańcuchów α1 i α2 niemal identycznych z ludzkim.
Bioprzyswajalny kolagen zawarty w COLVICIE dostarcza peptydy, wolne aminokwasy
i hydroksyaminokwasy, w tym hydroksyprolinę, której zawartość w liofilizowanym
białku sięga wartości 11%.
Algi (Fucus vesiculosus) pozyskiwane są z czystych wód Archipelagu Brehat u
wybrzeży Francji. Algi wykorzystane w produkcji naszego suplementu diety nie
zostały wybrane do składu Colvity spośród wielu ekstraktów roślinnych
przypadkowo. Zawierają one wysoką zawartość jodu, który występuje w algach
morskich naturalnie i który najważniejsze swoje zadanie spełnia jako składnik
strukturalny hormonów tarczycy i pomaga w jej prawidłowym funkcjonowaniu.
Ponadto jod wpływa na utrzymanie właściwej struktury skóry. Rola jodu jest
również ważna do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Witamina E – występuje w wielu suplementach diety ponieważ jest najlepiej
poznanym i bardzo skutecznym antyutleniaczem. Działanie syntetycznej witaminy E
jest w porównaniu do pozyskiwanej z naturalnych źródeł bardzo słabe. W COLVICIE
zastosowano octan D-alfa-tokoferylu – formę witaminy E otrzymywaną ze źródła
naturalnego, jakim są ziarna soi i wykazującą wysoką aktywność biologiczną. O
wyborze witaminy E do składu Colvity zadecydowały jej właściwości. Witamina E
chroni przed degeneracją najważniejszy bastion młodości i witalności – kod
genetyczny komórek skóry – DNA. Z tego też względu witamina ta uznawana jest za
istotny czynnik hamujący proces starzenia