By uzyskać białą herbatę pączki i liście zrywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. Listki są wtedy
nierozwinięte, a pączki szczelnie otulone srebrnymi, przyjemnymi szaro-białymi
nitkami. Stąd właśnie pochodzi jej nazwa. Listki z wiosennego zbioru mają
najbogatsze właściwości odżywczo-smakowe.
Po żniwach listki po wpływem działania na nie pary wodnej opadają i zostają
głównie pączki.
Produkcja białej herbaty jest limitowana i
odbywa się według rygorystycznie przestrzeganej, tradycyjnej metody. Biała
herbata różni się od czarnej i czerwonej (pu-erh) tym, że nie podlega
fermentacji. Zielonej też się nie fermentuje, tyle że na nią składają się
głównie liście.
Teraz i ty możesz sięgnąć po unikalną, produkowaną z najszlachetniejszych
pączków białą herbatę. Badania w Instytucie Stanowym w Oregonie i Instytucie
Linusa Paulinga potwierdziły, że biała herbata posiada najsilniejsze właściwości
antyoksydacyjne i antymutogenne ze wszystkich znanych herbat, trzy razy większe
niż zielona herbata. Zawiera polifenole,
chroniące organizm przed atakiem wolnych rodników, niektóre z nich są obecne w
większej koncentracji niż w zielonej.
Jedna filiżanka białej herbaty zawiera tyle polifenoili, ile 12
szklanek soku pomarańczowego.
Opakowanie 500 g