Fruktoza - słodzik owocowy
Po spożyciu fruktozy stężenie cukru we
krwi nie wzrasta tak mocno jak po tradycyjnym białym cukrze. Dlatego powinniśmy
jej używać do słodzenia potraw i napojów.
Fruktoza jest słodsza od cukru i dlatego
dodajemy jej około 40% mniej.
Fruktoza nazywana jest cukrem owocowym,
ponieważ występuje w owocach, sokach roślinnych i miodzie.
Fruktozą można słodzić wszelkie desery,
przetwory, ciasta, a także kawę i herbatę. Niemal zawsze można nią zastąpić
tradycyjny cukier z buraków.
Niska kaloryczność fruktozy pozwala zapobiegać lub walczyć ze zbędnymi
kilogramami. Fruktoza zmniejsza także ryzyko wystąpienia próchnicy zębów.
Potwierdzono łagodzący wpływ fruktozy po nadmiernym spożyciu alkoholu.
Łyżeczka fruktozy w połączeniu z sokiem z połowy cytryny przyniesie ukojenie.