W pierwszym wieku naszej ery pisarz rzymski Pliniusz opisał chmiel
jako popularną roślinę ogrodową i warzywo; młode wiosenne pędy jedzono jak
szparagi. Już w ósmym wieku chmiel stosowano powszechnie w Europie do
aromatyzowania, klarowania i konserwowania piwa. Jedynie w Wielkiej Brytanii
browarnicy pozostali przy tradycyjnym bluszczyku kurdybanku wierząc, że chmiel
powoduje melancholię. Chmiel jest wieloletnim pnączem wspinającym się na
wysokość 3 - 6 metrów z szorstko owłosioną prawoskrętną łodygą. Porasta on lasy
łęgowe, wilgotne zarośla, olsy. Chmiel rośnie na gliniastych wilgotnych
glebach, które mogą być okresowo zalewane. Roślina ta jest bardzo popularna w
całej Europie. W Niemczech i Polsce szczególnie rozpowszechniona. Kwitnie w
lipcu i sierpniu.
Chmiel zawiera liczne żywice, garbniki, olejki eteryczne i substancje
estrowe. Mąka chmielowa (lupulina) zawiera olejki eteryczne z ponad 200
stwierdzonymi substancjami. Między innymi żywice takie jak humulon i lupulon
poza tym garbnik cholinę, asparaginę i wosk. Napar z chmielu jest środkiem
uspokajającym. Kwiaty i łodygi stanowią składki suchych bukietów i girland, a gotowane na parze
pędy można stosować w kuchni jako substytut szparagów.
Szyszka Chmielu 30 tabletek Colfarm
Wskazania:
w stanach zmęczenia i wyczerpania nerwowego, nadmiernej drażliwości i nadpobudliwości,
trudności w zasypianiu,
w osłabieniu procesów trawiennych,
przy wzdęciach i odbijaniu.