Chlorella poprzez swoją unikalną budowę komórkową nieodwracalnie
wiąże je i usuwa z organizmu. Ponadto uszczelniając ścianki jelit zapobiega
wtórnym zatruciom czyli przenikaniu składu stolca do krwiobiegu. W
sytuacjach szczególnego nasilenia uwalniania się toksyn z tkanek organizmu
takich jak: post, intensywne odchudzanie, głodówka czy wizyta w saunie,
Chlorella jest niezastąpiona.
Absorbując toksyczne związki zapobiega przeciążeniu nerek i watroby.
Buduje odporność.
Stres, zanieczyszczenie środowiska, antybiotyki powodują osłabienie
naturalnych funkcji obronnych organizmu. Chlorella w odróżnieniu od
antybiotyków niszczy jedynie bakterie patogenne, wspomagając jednocześnie
wzrost i rozprzestrzenianie się przyjaznej flory bakteryjnej.
Chlorella jest szczególnie cenna w okresie jesienno-zimowym kiedy
dookoła wszyscy zmagają się z grypą i przeziębieniem.
Odmładza organizm. W Japonii będącej największym konsumentem
Chlorelli średnia wieku jest najwyższa na świecie. Chlorella przyspiesza
regenerację uszkodzonych tkanek oraz DNA. Zapobiega przedostawaniu się
szkodliwych substancji do krwiobiegu.
Jest bogata w biologicznie czynne substancje o charakterze
antyoksydacyjnym. Chronią one komórki przed niszczącym działaniem wolnych
rodników powodujących przedwczesne starzenie się organizmu.
Znaczna zawartość ksantofilu korzystnie wpływa na wzroku.
Poprawia kondycję psychiczną i fizyczną
Przyjmujący Chlorellę zauważają zwiększenie swych możliwości fizycznych
i intelektualnych.
Następuje poprawa pamięci oraz zdolności do koncentracji. Dzieje się tak
na skutek wzajemnie wzmacniającego się oddziaływania takich substancji jak
CGF (Czynnik Wzrostu Chlorelli), witamin z grupy B i chlorofilu. Kwasy
nukleinowe zawarte w CGF stymulują energię i siły życiowe. Chlorofil sprzyja
produkcji czerwonych krwinek, zapewniając optymalne dotlenienie. W lepiej
zaopatrzonych w tlen i składniki odżywcze komórkach nasila się metabolizm.
Skutkuje to zwiększeniem energii życiowej oraz motywacji do działania.
Dlatego
rozpocznij swoją kurację Chlorellą już teraz. Najlepiej zacznij od małych dawek
stopniowo je zwiększając, aby zharmonizować się z Chlorellą i wyczuć swoje
własne zapotrzebowanie. Zarówno wielkość dawki jak i czas trwania kuracji jest
rzeczą bardzo indywidualną. Przeciętnie powinien trwać około trzech miesięcy.
Suplementację Chlorellą należy powtarzać przynajmniej raz w roku. Zadbaj również
o prawidłową, bogata w błonnik dietę. Znajdź chwilę na relaks i obcowanie z
naturą, bo tam tkwi sedno zdrowia i dobrego samopoczucia.
Dawkowanie: Najlepiej spożywać po 2 do 3 gramów. (10-15 tabletek)
chlorelli dziennie. Taka dawka jest dobrze tolerowane zarówno przez dorosłych
jak i dzieci. Łykaj tabletki podczas posiłku, popijając dużą ilością wody.
Możesz pobierać zalecaną dawkę jednorazowo lub rozłożyć ją na dwie tury poranną
i wieczorną: co zresztą okazało się być bardzo efektywną metodą. Zauważysz u
siebie zielony stolec. Jest to spowodowane wysokim stężeniem chlorofilu w
chlorelli. To nie jest niebezpieczne. Tym bardziej nie jest to znak
przedawkowania. Zaobserwujesz większy jak i częstszy stolec - nawet w niektórych
przypadkach do trzech razy dziennie. Jest to znak oczyszczania jelit i ich
powrotu do zdrowego rytmu pracy. Tak więc nie ma powodu do zmartwienia, można
powiedzieć że wręcz przeciwnie. Ludzie mający problemy z nauką czy też z
koncentracją powinni zażywać od 3 do 4 gram chlorelli dziennie przez co najmniej
sześć miesięcy.
Skład:
Woda 2,7%
Białka 60,0%
Tłuszcze 11,0%
Błonnik 2,6%
Węglowodany 20,0%
Kwasy tłuszczowe Nienasycone 225,0 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone 50,0 mg
Kwasy nukleinowe (RNA/DNA) 30,0%
Chlorofil 3,6gr
Ksantofil 425,0 mg
Inozytol 89,0 mg
Minerały zawarte w chlorelli:
Żelazo 225.0 mg
Wapń 341,0 mg
Potas 885,0 mg
Magnez 373,0 mg
Cynk 4,1 mg
Mangan 5,7 mg
Selen 7,0 ľ
Jod 0,5 mg
Beta-karoten 86,8 mg
Karoten 124.0 mg
Kwas foliowy 1,2 mg
Witaminy w chlorelli :
Witamina B1 1,9 mg
Witamina B2 4,6 mg
Witamina B3 20,0 mg
Witamina B6 1,4 mg
Witamina B12 0,6 mg
Witamina C 59,0 mg
Witamina E 5,7 mg
Jakie aminokwasy są w chlorelli ?
Arginina 3.60 g
Lizyna 3.46 g
Histydyna 1.26 g
Fenyloalanina 3.03 g
Tyrozyna 2.22 g
Leucyna 5.08 g
Izoleucyna 2.39 g
Metionina 1.41 g
Walina 3.75 g
Alanina 4.65 g
Glicyna 3.35 g
Prolina 2.61 g
Kwas glutaminowy 5.93 g
Seryna 2.15 g
Treonina 2.63 g
Kwas asparaginowy 5.08 g
Tryptofan 1.35 g
Cysteina 0.69 g
Ornityna 0.06 g
Chlorella zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa, 50 razy
więcej chlorofilu niż lucerna (jest najbogatszym znanym źródłem chlorofilu, stąd
też jej nazwa), a także wiele rzadkich mikro i makro elementów. Jest znakomitym
a jednocześnie niskokalorycznym źródłem witaminy B12, której tak często brakuje
w dietach wegetariańskich.
Aż 60 procent jej składu stanowi białko (w soi dla przykładu: białka jest
zaledwie 30 procent). Około 20 procent to węglowodany, a 10 procent - tłuszcze.
Białko chlorelli zawiera dziewiętnaście aminokwasów, w tym wszystkie aminokwasy
niezbędne. Stąd też jest równorzędne z białkiem zwierzęcym, z jednym, tylko
zastrzeżeniem: zawiera mniej metioniny.
Chlorella zawiera szczególnie dużo lizyny - aminokwasu, którego z kolei,
brakuje w diecie z dużą zawartością pszenicy.
W tym mikroskopijnym organizmie zamknięta jest niezwykła energia biologiczna. Ze
względu na wysoką jakość obecnego w chlorelli białka, z powodzeniem może być
stosowana jako wysokobiałkowy suplement w dietach niskokalorycznych. Chlorella
zawiera ponadto ponad dwadzieścia różnych witamin i związków mineralnych. Jest,
na przykład, bogatym źródłem karotenu (prowitaminy A).
Ponadto występują w niej znaczące ilości żelaza, jodu, cynku i kobaltu.
Z przeglądu literatury wynika, że szczególne korzystne działanie na organizm
człowieka mają cztery składniki chlorelli:
chlorofil,
beta-karoten,
czynnik wzrostu chlorelli (CGF - chlorella growth factor)
oraz sama ściana komórkowa.
W wielu badaniach stwierdzono, że chlorofil ma wpływ na wzrost, przemianę
materii i oddychanie. Już w 1938 roku udowodniono, że posiada on zdolność
pobudzania wzrostu tkanek. Znane są również właściwości odtruwające chlorofilu i
jego zdolność likwidowania przykrych zapachów. Produkowano gumy do żucia
zawierają chlorofil przeznaczone dla osób z nieświeżym oddechem.
Usuwanie toksyn z organizmu jest sprawą najwyższej wagi dla ludzi chcących
prowadzić zdrowy tryb życia, a chlorella posiada wybitną zdolność odtruwania,
którą zawdzięcza swojej wyjątkowej ścianie komórkowej. Niezwykle skutecznym
sposobem na oczyszczenie i odnowę organizmu jest post polegający na jedzeniu
wyłącznie chlorelli. Pochłaniając trucizny, chlorella wspomaga oczyszczające
działanie głodówki.
Ma tyle różnorodnych składników odżywczych, że można ją również bezpiecznie
stosować w trakcie różnych diet lub postu w celu pozbycia się nadwagi.
Lactobacillus, najbardziej pożądana w jelitach bakteria, pod wpływem CGF -
pewnej substancji zawartej w chlorelli - namnaża się cztery razy szybciej. W
związku z tym chlorella działa na florę jelitową jak probiotyk sprzyjając
wzrostowi potrzebnych organizmowi bakterii.
Warto również wspomnieć o wzmocnieniu odporności fizycznej po zażywaniu chlorelli.
Opakowanie: 1200 tabletek