Sypki proszek o jednolitej konsystencji.
Barwa jasnokremowa. Bezsmakowy jak i bezzapachowy.
Właściwości błonnika:
Jest to błonnik naturalnego pochodzenia (pszenica), w którego skład wchodzą
rozpuszczalne frakcje
błonnika dobrze tolerowane przez przewód pokarmowy.
Nutriose jako składnik bezcukrowy
jest bezpieczny dla zębów. Nutriose wykazuje
wysoką tolerancje trawienną, pozwalając na przyjmowanie
go na poziomach wyższych niż inne błonniki. Jego trawienie występuje wzdłuż
całego przewodu
pokarmowego i nie ma nagłej lub nadmiernej fermentacji w jelicie grubym. Około 15% jest przyjmowane w jelicie
cienkim,
ok. 75% ulega fermentacji w jelicie grubym, natomiast pozostałe 10% jest
wydalane z organizmu.
Zalety błonnika:
w 100% rozpuszczalny (nawet w zimnej wodzie)
bezsmakowy
bezzapachowy
odporny na niskie pH i temperaturę
niski indeks glikemiczny (GI)
Sugerowane zastosowanie:
dzienne spożycie 25 – 30 gramów (ok. 7 łyżeczek) na dzień na osobę.
nadaje sie do stosowania w wielu potrawach
szeroki zakres zastosowania m.in. do pieczenia, gotowania,
rozpuszczania w napojach