Zielona herbata jest najstarszą ze wszystkich herbat. Liczy sobie ponad 5000
lat. Występuje w olbrzymiej ilości odmian które mogą się znaczącą różnić smakiem
i aromatem. Jest to najpopularniejszy napój Chin i Japonii.Herbata zielona
jest odmianą niefermentowaną. Zebrane liście więdną a następnie
zwija się je i suszy, nie przechodzą one przez proces utleniania dzięki czemu
maja dalej zielony kolor. Takie sposób przygotowania zapewnia zachowanie
wszystkich właściwości świeżej rośliny. Co ciekawe niektóre wysokogatunkowe
odmiany dalej są przygotowywane ręcznie.Zielona herbata Królewska sposób
parzenia
Zieloną herbatę parzymy do trzech razy w wodzie o temperaturze
od 60 do 80 °C, przez 3 minuty. Pierwszy napar ma działanie pobudzające,
pozostałe uspokajające. Możemy drugi efekt uzyskać już przy pierwszym parzeniu
wydłużając go do 8 minut.
Opakowanie - 100 g