Biała herbata
Teraz i ty możesz sięgnąć po unikalną, produkowaną z najszlachetniejszych
pączków białą herbatę. Badania w Instytucie Stanowym w Oregonie i Instytucie
Linusa Paulinga potwierdziły, że biała herbata posiada najsilniejsze właściwości
antyoksydacyjne i antymutogenne ze wszystkich znanych herbat, trzy razy większe
niż zielona herbata. Zawiera polifenole, chroniące organizm przed atakiem
wolnych rodników, niektóre z nich są obecne w większej koncentracji niż w
zielonej. Jedna filiżanka białej herbaty zawiera tyle polifenoili, ile 12
szklanek soku pomarańczowego.
Jak zbiera się białą herbatę ?
By uzyskać białą herbatę pączki i liście
zrywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. Listki są wtedy
nierozwinięte, a pączki szczelnie otulone srebrnymi, przyjemnymi szaro-białymi
nitkami. Stąd właśnie pochodzi jej nazwa. Listki z
wiosennego zbioru mają najbogatsze właściwości odżywczo-smakowe. Po żniwach listki po wpływem działania na nie pary wodnej opadają i zostają
głównie pączki.
Produkcja białej herbaty jest limitowana i
odbywa się według rygorystycznie przestrzeganej, tradycyjnej metody. Biała
herbata różni się od czarnej i czerwonej (pu-erh) tym, że nie podlega
fermentacji. Zielonej też się nie fermentuje, tyle że na nią składają się
głównie liście.
Opakowanie: 100 g najlepszej białej herbaty