Nazwa herbaty pochodzi od miejscowości Pu’er
w prowincji Yunnan, gdzie jest uprawiana od wieków.
Liście pu-erh
odznaczają się intensywnym smakiem i zapachem.
Właściwości czerwonej herbaty
Odchudzające właściwości czerwonej herbaty pu-erh znali już
starożytni Chińczycy. Przez wiele lat hodowana była w najściślejszej tajemnicy i
podawana do picia wyłącznie chińskim władcom jako
skuteczny “zabójca tłuszczu”.
Nowoczesne, naukowe badania w paryskiej klinice wykazały, że
osoby, u których jest problem ze nadmiarem kilogramów spowodowana jest niewłaściwą dietą, straciły
miesięcznie nawet do 9 kilogramów wagi, pijąc dziennie od 3 do 5 filiżanek
herbaty Pu-Erh.
Herbata ta dzięki obecności flawonoidów korzystnie wpływa na
trawienie. Regularnie stosowana aktywuje enzymy rozkładające białko
pokarmowe w żołądku i pobudza ruchy perystaltyczne jelit, dzięki czemu poprawia
metabolizm i normalizuje masę ciała. Pu-Erh od zwykłych herbat odróżnia to, że
zawiera ona wiele związków biologicznie czynnych: