Cukier trzcinowy
nadaje się idealnie do
słodzenia kawy i herbaty, co podkreśla smak i aromat napojów. Jest
niezbędny do przygotowywania różnych ciast.
Aromat cukru trzcinowego świetnie współgra z zapachem czekolady, wanilii i
cynamonu.
Stosowany jest również jako przyprawa. Wzmacnia smak
potraw: peklowanego mięsa, dresingów do sałatek, ciemnych sosów do
mięs i drobiu oraz pikantnych zup. Doskonale podkreśla smak domowych dżemów i
likierów. Często jest stosowany do dekoracji wykwintnych deserów.Trzcina cukrowa (cukrowiec lekarski)
pochodzi prawdopodobnie z terenów Nowej Gwinei. Jest to wieloletnia trawa
uprawiana w wilgotnym klimacie równikowym i podrównikowym. Potrzebuje słońca,
temperatury powyżej 21 st. C, żyznej gleby i raczej płaskiego terenu. Grube
łodygi trzciny, która może osiągać wysokość nawet do 6 metrów, są wypełnione
silnymi włóknami. Cukier jest produkowany ze
słodkiego soku, który roślina magazynuje w łodygach. Dojrzała trzcina zawiera
około 10-20% cukru. Cukier trzcinowy posiada naturalny, złotobrązowy kolor, a
otrzymuje się go poprzez krystalizację gotującego się w wielkich bębnach soku.
Wówczas powstaje surowy cukier trzcinowy o wyraźnym zabarwieniu, pokryty cienką
warstwą melasy. Najlepszej jakości cukier trzcinowy wytwarzany jest na
Mauritiusie, maleńkiej wyspie na Oceanie Indyjskim.Zastosowanie cukru trzcinowego wykracza
daleko poza kulinarne smakołyki. Trzcinę cukrową od dawna stosuje się w
medycynie ludowej i ziołolecznictwie.