Miód Manuka MGO 250 + w opakowaniu 500 g to podwyższona zawartość Methylglyoxalu w ekonomicznym słoiczku.Dzięki temu miód Manuka MGO 250 + posiada wyjątkowe właściwości, których nie posiadają żadne inne zwykłe miody
Methylglyoxal
Za własności miodów Manuka odpowiedzialny jest rozpoznany przez niemieckiego prof. Thomas’a Henle’a z Politechniki Drezdeńskiej, antyseptyczny czynnik występujący m.in. w miodach z Manuka – methylglyoxal, oznakowany MGO. Methylglyoxal zawarty jest prawie we wszystkich miodach, wszakże jego zawartość jest zmienne i mieści się między 0 a 10 mg/kg.
Poziomy stężenia MGO w miodach z krzewu Manuka, w tym także w wyrobach Manuka Health New Zealand Ltd, mogą być prawie tysiąckrotnie wyższe. „W toku badań ukończonych na Politechnice Drezdeńskiej, analizie zostało poddanych aż 40 próbek miodów różnych stron świata odmiennego pochodzenia, w tym sześć rodzajów Miodów Manuka. Przeciętny poziom MGO w miodach innych niż z krzewu Manuka uzyskiwał wartość 3.1 mg/kg, w czasie gdy stężenie owego czynnika w we wszystkich miodach z Manuka mieścilo się między 100 a 1000 mg/kg. Na bazie tych rezultatów naukowcy wnioskowali, że działalność antybakteryjna miodów była wprost powiązana z pułapem methylglyoxalu” – tłumaczy dr Krystyna Podgórska, Członek Zarządu Polskiego Towarzystwa Lekarskiego.
Dodatkowym argumentem potwierdzającym zdrowotne oddziaływanie miodów Manuka są eksperymenty toczone na Uniwersytecie Waikato. Dr Manley-Harris wraz z zespołem zidentyfikował przyczynę antybakteryjnych własności tego miodu. udowodnili, iż związek chemiczny - dihydroksyaceton (DHA), zawarty w miodach z krzewu Manuka, wraz z dojrzewaniem miodu zamienia się w MGO” - komentuje Kerry Paul, Dyrektor z firmy Manuka Health New Zealand.
Im większe zagęszczenie aktywnego czynnika MGO w miodach Manuka, tym ich oddziaływanie jest mocniejsze. Zagęszczenie to jest oznaczane jako MGO, np. MGO 250 oznacza zagęszczenie 250 mg MGO na jeden kg miodu. W zależności od stężenia tego czynnika, miody rekomendowane są na przeróżne dolegliwości. Warto w tym miejscu jednak nadmienić, iż w związku z tym zawartość na poziomie 30 mg/kg MGO czyni miód o symbolu MGO 30+, zaledwie miodem smakowym, który nie posiada zbyt dużych cech zdrowotnych. Tymczasem miody Manuka o symbolach MGO 400+ oraz MGO 550+ charakteryzują się ogromnie silnymi własnościami zdrowotnymi i antyseptycznymi.
Miody o oznakowaniach MGO 100+ i MGO 250+ wykorzystywane na wspieranie odporności organizmu, poprawianie ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia.
Dowiedz się więcej:
http://www.manukahealth.co.nz
http://pl.wikipedia.org/wiki/Manuka