Melasa trzcinowa sypka.
Melasa trzcinowa
jest pozostałością po produkcji cukru trzcinowego. Zawiera ok. 50% masy
sacharozy. Nadaje się do słodzenia ciast oraz herbat.
Smak melasy z różnych partii może się nieznacznie różnić. W ciągu roku
kalendarzowego trzcina cukrowa dojrzewa w różnych miesiącach w różnych krajach,
na różnych kontynentach. W tym tkwi powód różnicy smaku ekstraktu z trzciny
cukrowej co absolutnie nie ma żadnego wpływu na jego wyjątkowe działanie.
Melasa ma konsystencję gęstego syropu lub
bryłek, dlatego jej konsumpcję ułatwia rozcieńczanie w wodzie lub innym napoju.
Ekstrakt z trzciny cukrowej można dodawać do różnych innych pokarmów np.:
jako środek słodzący do musli i płatków.
Melasy z trzciny cukrowej nie należy mylić ze znaną w Polsce melasą z
buraka cukrowego. Oba ekstrakty mają tylko podobną nazwę. Melasie z buraka
brakuje nie tylko przyjemnego smaku, ale także właściwości odżywczych. Ma także
inny skład i działanie.