Podstawą diety dr Budwig jest tzw. PASTA -
mieszanina chudego białego sera i oleju lnianego. Olej lniany i chudy
ser powinny być spożywane razem. Zmiksowanie zawierającego nienasycone kwasy
oleju lnianego z serem ma na celu utworzenie emulsji. Powoduje to związanie
kwasów tłuszczowych oleju z grupami siarczkowymi aminokwasów, z których składa
się białko sera białego. Umożliwia to bardzo szybkie wchłanianie kwasów
tłuszczowych w układzie pokarmowym i transportowanie do komórek ciała, a
następnie prawidłowe ich metabolizowanie.
Obecność aminokwasów siarczkowych z sera stabilizuje wiązania nienasycone kwasów
tłuszczowych i nie dopuszcza do zbyt szybkiego utleniania się tych wiązań, tak
by organizm mógł w pełni wykorzystać kwasy tłuszczowe. Połączenie
białkowo-olejowe jest zalecane przez dr Budwig, jako najlepsza forma
przyjmowania oleju lnianego, a przy przyjmowaniu dużych dawek oleju (6-8 łyżek
dziennie) jest koniecznością.
Składniki PASTY należy miksować mikserem z końcówką z nożykami lub w
mikserze przez około 3-5 minut - do momentu uzyskania jednolitej
nierozwarstwiającej się masy (w konsystencji przypomina majonez lub płynny
krem).
Skład PASTY dla 1 osoby na 1 dzień:
6-8 łyżek stołowych oleju lnianego
(ciężkie przypadki)
6-4 łyżek stołowe oleju lnianego
(lekkie przypadki)
12,5 dkg chudego białego sera
profilaktycznie
2-3 łyżki stołowe oleju lnianego
12,5 dkg chudego białego sera
Olej lniany i chudy twaróg powinny być spożywane razem w postaci pasty (olej
jest wtedy przyswajalny prawie w 100%, chroniony przed utlenianiem i prawidłowo
metabolizowany w komórkach).Olej lniany w postaci PASTY należy jeść CODZIENNIE.
Najlepiej, gdy PASTA jest sporządzana rano razem z płatkami zbożowymi, łyżką
zmielonego siemienia lnianego i utartym jabłkiem.
Gotową PASTĘ można przyprawiać do smaku według własnych upodobań (dodając sól,
pieprz, dowolne zioła, czosnek, warzywa, owoce).
PATĘ można - według uznania zjeść całą w czasie jednego posiłku lub rozłożyć na
kilka posiłków. PASTA może być osobnym posiłkiem lub składnikiem innych dań np.
do naleśników smażonych na patelni bez tłuszczu. PASTĄ można również zabielać
zupy (bezpośrednio przed podaniem! nie gotować!). Nie należy jej gotować ani
zapiekać.
Po przyrządzeniu, PASTĘ (nie przyprawioną) można
przechowywać - tylko w lodówce najdłużej do następnego dnia.
Zwykle po 3 miesiącach kuracji należy zmniejszyć ilość oleju lnianego w Paście
do 2-3 łyżek ( dawki profilaktycznej).
Oleju lnianego zimno tłoczonego nie należy używać, do smażenia, gdyż pod wpływem
wysokiej temperatury bardzo szybko się utlenia!
Skuteczność diety dr Budwig zależy od
przestrzegania wszystkich zaleceń dietetycznych dr Budwig!
Dieta dr Budwig może być stosowana przez
osoby zdrowe, chcące uzupełnić w organizmie poziom NNKT ,,cis,, gł. z rodziny
omega-3 oraz antyoksydanty i dostarczać ich w potrzebnych ilościach. Zapewnia to
poprawę funkcjonowania komórek, kondycję i dobre samopoczucie.