Elementy aktywne dla naszego wzroku
Współcześnie, w warunkach cywilizacji XXI wieku, oczy są coraz bardziej narażone na szkodliwe działanie wolnych rodników tj. atomy, grupy atomów lub cząsteczki zdatne do samodzielnego istnienia, mające jeden lub więcej niesparowanych elektronów.
Wynikają podobnie jak w środowisku zewnętrznym (m.in. pod wpływem promieniowania UV, promieniowania jonizującego, zanieczyszczenia środowiska, palenia tytoniu, długiej pracy przy komputerze), jak i w organizmie człowieka (np. w reakcjach oddychania tkankowego). Są odpowiedzialne za uszkodzenia ważnych struktur biologicznych w komórkach, przewodząc do zakłóceń strukturalnych i funkcjonalnych. Wolne rodniki zagrażają dodatkowo siatkówce oka. Wynika to z dużego zużycia tlenu przez komórki siatkówki, co przy dużej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i równoczesnej ekspozycji na światło powiększa ryzyko wynikania wolnych rodników tlenowych i wtórnych uszkodzeń oksydacyjnych. Wolne rodniki są generowane przez fotoreceptory siatkówki i nabłonek barwnikowy przede wszystkim w ciągu dnia, na przestrzeni ekspozycji oka na światło. Ich obecność warunkuje niekorzystnie na wzrok.
Luteina i zeaksantyna to żółte barwniki kategoryzowane są do ksantofili. Związki te wraz z karotenami wchodzą w skład karotenoidów. Nie są produkowane w organizmie człowieka, dlatego też muszą być dostarczane w diecie.
Kluczowe źródła tych barwników to m.in.:
jarmuż,
szpinak,
sałata,
brukselka,
brokuły.
Dzienne spożycie luteiny u większości ludzi wynosi 1-2 mg/dzień, rekomendowana dawka zaś to 6 mg/dzień. Osobom, u których spożycie tego związku jest zbyt niskie zaleca się jego suplementację.
Luteina i zeaksantyna podobnie jak inne karotenoidy należą do substancji rozpuszczalnych w tłuszczach. Kluczowe jest spożywanie produktów bogatych w luteinę i zeaksantynę razem z tłuszczem, który jest niezbędny do ich przyswojenia w jelicie cienkim. Obróbka termiczna pożywienia powiększa ich przyswajalność. Karotenoidy udowadniają względną odporność na wysokie temperatury, a destrukcja błon komórkowych produktów roślinnych w wyniku zastosowania technik kulinarnych np. gotowania oraz dokładne żucie, zwiększa ich biodostępność dla organizmu człowieka.
Co musimy wiedzieć...
Luteina i zeaksantyna żyją w siatkówce oka ludzkiego. Zeaksantyna jest dominującym składnikiem części centralnej plamki żółtej, natomiast ilość luteiny zwiększa się w obwodowych częściach siatkówki. Gromadzą się one w warstwie włókien nerwowych siatkówki. Barwniki plamki żółtej pojawiają się już u płodu, jednak ich proporcje w różnych okresach życia człowieka zmieniają się.
Luteina i zeaksantyna biorą udział w absorpcji światła. Karotenoidy te wykazują zdolność filtrowania fototoksycznego światła niebieskiego promieniowania nadfioletowego. Osłabiają efekt tego rodzaju światła docierającego do delikatnych struktur siatkówki oka. Zabezpieczają oczy przed wolnymi rodnikami, przez co zmniejszają stres oksydacyjny narządu wzroku. Produkt Lutein PLUS CaliVita to kompleksowa formuła, która zawiera powyższe składniki aktywne: luteinę, zeaksantynę, ekstrakt z owoców borówki czarnej, witaminy A i C.
Zestaw optymalnie dobranych składników aktywnych Lutein PLUS dopomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, stanowi ochronę przed szkodliwymi czynnikami, łagodzi zmęczenie oczu, usprawnia proces widzenia. Produkt Lutein PLUS jest idealnym rozwiązaniem dla osób, dla których dobre widzenie jest priorytetem.
Co zawiera jedna kapsułka?
Luteina - jest idealnym antyoksydantem, który dba o zdrowie naszych oczu. W połączeniu ze zdrowym stylem życia może przyczynić się do zachowania zdrowego stanu oczu.
Zeaksantyna
Witamina C - posiada właściwości antyoksydacyjne, chroni DNA, białka, tłuszcze przed utlenianiem. Wspiera układ odpornościowy i układ nerwowy. Wpływa na syntezę kolagenu
Witamina A - wpływa na prawidłowe procesy widzenia – jest niezbędna do tworzenia rodopsyny (purpura wzrokowa – światłoczuły barwnik siatkówki).
Borówka czarna - to jedna z ważniejszych substancji roślinnych dla oka, obejmująca m.in. związki fenolowe o właściwościach przeciw utleniających (antocyjany), witaminę B6, witaminę C, magnez, karotenoidy, pektyny. Składniki aktywne borówki czarnej wykazują korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz posiadają właściwości antyoksydacyjne.
Opakowanie: 60 kapsułek