CaliVita Iron Plus żelazo
Żelazo należy do tzw. pierwiastków śladowych.
Określenia „pierwiastki śladowe” lub „mikroelementy”
oznaczają, że organizm potrzebuje ich w bardzo małych ilościach – mimo to są
one niezbędne dla zachowania zdrowia.
Żelazo jest odpowiedzialne przede
wszystkim za transport tlenu w organizmie, chociaż pełni również kilka innych,
ważnych zadań tj.wspomaga wzrost, zwiększa odporność na choroby.
Niedobór żelaza spowoduje anemię może powodować rozdwajanie się końcówek
włosów, łamliwość paznokci oraz zmęczenie i zawroty głowy.
W produktach spożywczych pochodzenia roślinnego żelazo jest w postaci trudno
przyswajalnej, niehemowej i jego przyswajanie dochodzi do 5%. Przyswajanie
żelaza niehemowego poprawia się przy udziale kwasu askorbinowego i białka
zwierzęcego.
Największe ilości żelaza znajdują się we krwi, w hemoglobinie, tzn. w
barwniku krwinek czerwonych, który przenosi tlen z płuc do wszystkich
komórek organizmu. Żelazo najlepiej przyjmować w formie chelatowej.
Chelatowanie to proces, podczas którego
składniki mineralne stają się łatwiej przyswajane i wykorzystywane przez
organizm. Nowoczesne preparaty, jak np. Iron Plus, dodatkowo zawierają witaminę
C oraz bioflawonoidy, które wspomagają wchłanianie żelaza oraz wzmacniają jego
działanie.
Żelazo - jest składnikiem mineralnym niezbędnym dla naszego życia.
Jest niezbędne do prawidłowego wytwarzania hemoglobiny i dostarczania tlenu
wszystkim komórkom organizmu. Pierwszym objawem zbyt niskiego spożycia żelaza
jest osłabienie i zmęczenie.