CaliVita Digestive Enzymes
Właściwy proces trawienie potrzebny jest do tego aby prawidłowo wykorzystać
substancje z pożywienia
Enzymy trawienne odgrywają istotną rolę w przekształcaniu pokarmu
w energię. Rozkładają go na proste składniki, czyniąc je gotowymi do wchłonięcia
przez przewód pokarmowy.
Digestive Enzymes m.in zawiera:
* Pankreatynę czyli wyciąg z trzustki zawierający proteazę, amylazę i lipazę.
* Pepsyna uczestniczy w trawieniu białek zawartych w pokarmie.
* Bromelanina odgrywają decydującą rolę przy funkcjonowaniu enzymów i protein w
ciele,
* Diastaza jest enzymem uczestniczącym w rozkładzie skrobi i glikogenu
pokarmowego.
* Proteaza to enzym odpowiadający za trawienie białek, czyli rozkład związków
białkowych na substancje o prostszej budowie, łatwo przyswajalne przez organizm
człowieka.
* Papaina to substancja podobna do ludzkiej pepsyny
Digestive Enzymes jest to kompleks enzymów
trawiennych, które umożliwiają trawienie. Jeśli podczas trawienia zabraknie
któregoś z enzymów dochodzi do fermentacji, co powoduje bóle brzucha, wzdęcia,
biegunki i zaparcia oraz inne dolegliwości przewodu pokarmowego.
Jeśli często dokucza ci niestrawność oraz związane z nią nieprzyjemności to
sięgnij po Digestive Enzymes.
Gigestive Enzymes zawiera naturalne enzymy
trawienne tj. pankreatyna, pepsyna, papaina, proteaza oraz bromelaina, które
odpowiedzialne są za rozkład białek do aminokwasów – czyli tzw. „cegiełek”,
które tworzą białka.
Jedna tabletka zawiera
Nasiona kopru używa się jako środek
wiatropędny i rozkurczowy na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, a także dróg
żółciowych i moczowych. Pobudzają jednocześnie wydzielanie soku żołądkowego i
ułatwiają przyswajanie pokarmów, a ponadto hamują rozwój drobnoustrojów w
jelitach.
Pankreatyna suchy wyciąg z trzustki, zawierający w swym składzie
enzymy: trypsynę, amylazę i lipazę ułatwiające trawienie białek, cukrów i
tłuszczów w obrębie układu pokarmowego. Wyciąg ten stosowany jest w zaburzeniach
trawiennych, nieżytach jelit, biegunce i przewlekłym zapaleniu trzustki.
Kurkuma niektóre narody uważają, że kurkuma
posiada magiczne właściwości i chętnie noszą ją jako talizman. Kurkuma ma
również zastosowanie w kosmetyce. Z jej użyciem sporządza się między innymi
maseczki pielęgnacyjne
Kwas glutaminowy jest ważnym
neuroprzekaźnikiem (związkiem umożliwiającym przewodzenie impulsów nerwowych)
pobudzającym w korze mózgowej ssaków. Uczestniczy w przemianach azotowych,
poprzez przemianę w glutaminę.
Pepsyna jest aktywną formą pepsynogenu,
enzymu wydzielanego przez komórki główne błony śluzowej żołądka. Pepsynogen pod
wpływem kwaśnej treści soku żołądkowego ulega przekształceniu w pepsynę, której
zasadniczym zadaniem jest zapoczątkowanie procesu trawienia białek.
Bromelanina ułatwia przyswajanie składników pokarmowych i
rozpuszczanie istniejących zakrzepów, a także zapobiega tworzeniu się nowych.
Zmniejsza nadmierną krzepliwość krwi.
Betaina
Diastaza jest enzymem uczestniczącym w
rozkładzie skrobi i glikogenu pokarmowego. Występuje w ślinie, soku trzustkowym
i jelitowym, a ponadto w wątrobie i mięśniach.
Proteaza
Papaina trawi białka strukturalne pasożytów
obecnych w przewodzie pokarmowym do albuminoz i peptonów. W medycynie papaina
jest od dawna wykorzystywana jako środek przeciwpasożytniczy (np. w lambliozie)
działający na zasadzie strawienia ciała parazyta. Papaina rozkłada również
strukturę białkową ściany i błony komórkowej bakterii i grzybów.