CaliVita Xantho Plus
Xantho PLUS to idealna formuła
zawierająca składniki o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Działając synergicznie stanowią
perfekcyjną barierę ochronną przed wolnymi rodnikami,
które odpowiedzialne są za uszkodzenia ważnych struktur biologicznych w
komórkach, prowadząc do zaburzeń strukturalnych i funkcjonalnych organizmu.
Zawartość Xantho PLUS
90 kapsułek
Składniki aktywne znajdujące się w jednej kapsułce:
XanthosteenTM – ekstrakt z owoców mangostanu ......166,7 mg
(std.10% α–mangostyna, 20% polifenole)
Ekstrakt z liści zielonej herbaty ................................... 150,0 mg
(std. 45% galusan epigalokatechiny)
Ekstrakt z grejpfruta ..................................................... 25,0
mg
Ekstrakt z nasion winogron ...........................................10,0 mg
(std. 95% proantocyjanidyn)
Ekstrakt z granatu ...........................................................
5,0 mg
(std. 20% kwasu elagowego)
Ekstrakt z owoców borówki czernicy.............................. 5,0 mg
Sproszkowane owoce borówki wysokiej ........................ 5,0 mg
Sposób użycia: 1 kapsułka dziennie
Skład jednej tabletki:
Ekstrakt z owoców mangostanu zawiera silne
właściwości antyoksydacyjne. W owocu mangostanu występują m.in.: cukry, olejki
eteryczne, sole mineralne, witaminy, pochodne fenolowe (w tym ksantony,
katechiny, stilbeny).
Ekstrakt z liści zielonej herbaty - w wielu
badań wynika, że właściwości antyoksydacyjne
galusanu epigalokatechiny są 100 razy
silniejsze, niż witamina C i 25 razy silniejsze, niż witamina E. Zielona herbata
zawiera znaczne ilości garbników (8–30%), najważniejszym jest tanina, kofeina –
4%, katechiny, cukry, związki białkowe, kwasy organiczne, enzymy, glikozydy,
witaminy (beta karoten, B1, B2, PP, C, P, K).
Ekstrakt z grejpfruta - bogaty w witaminy z
grupy B, witaminę E, P, C, flawonoidy, terpeny. Składniki aktywne ze względu na
szczególne cechy antyoksydacyjne stanowią ochronę komórek przed działaniem
wolnych rodników.
Ekstrakt z nasion winogron - standaryzowany
na zawartość proantocyjanidyn – związków należących do polifenoli.
Proantocyjanidy wpływają korzystnie nie tylko na komórki, ze względu na
działanie antyoksydacyjne, ale również wspomagają prawidłową strukturę naczyń
krwionośnych;
Ekstrakt z granatu standaryzowany na zawartość kwasu elagowego,
doskonałego obrońcy komórek. Granat to także źródło witaminy C, cukrów (8-20%),
kwasu cytrynowego (do 9%), tanin, antocjanów, katechin. Owoc granatu to
doskonały antyutleniacz, korzystnie wpływa m.in. na funkcjonowanie układu
krwionośnego.
Ekstrakt z owoców borówki czernicy to cenne źródło antocyjanów, o
znanych właściwościach przeciwutleniających, jak również cukrów, witamin z grupy
B, beta-karotenu, witaminy C, garbników katechinowych, glikozydów, kwasów
organicznych (np: kwas cytrynowy, bursztynowy), karotenoidów, pektyn. Składniki
aktywne borówki wpływają na utrzymanie właściwej struktury naczyń krwionośnych
oraz wspomagają pracę narządu wzroku.