Amla – Botanicznie nazywa się Phyllanthus Emblica , syn. Emblica officinalis
(indyjski agrest). Jest bogatym źródłem witaminy C, aminokwasów, garbników,
związków polifenolowych, stałych olejów, tłuszczów i innych olejków eterycznych.
W Indiach Amla bywa porównywana z 'Amrita' (nektarem) niebios ze względu na
niezwykłe właściwości tego boskiego owocu. Jest najbogatszym
źródłem witaminy C, która posiada unikalną własność bycia stabilną nawet po
intensywnym przetwarzaniu. Charaka Samhita mówi: "Amalaki jest najlepsza wśród
pożywnych ziół." To jest drzewo, którego żadna część nie jest bezużyteczna.
Posiada również właściwości oczyszczające atmosferę.
Amla i jej właściwości
W ajurwedzie, amla (indyjski agrest) jest uważany za jeden z najlepszych
odmładzaczy znanych człowiekowi. Ajurweda opisuje Amlę jak Amrit co oznacza
„wolny od śmierci". Jest najbogatszym naturalnym źródłem witaminy C jakie można
znaleźć. Witamina C jest niezbędna dla krwi, kości, skóry i mózgu. Sok z amli
ma około dziesięć-dwadzieścia razy więcej witaminy C niż pomarańcze i jest w
rzeczywistości źródłem o najwyższym znanym stężeniu tej witaminy. Na 100g soku
jest ok. 900mg witaminy C.
Chemicznie, oprócz tego, że jest najlepszym źródłem witaminy C, ma też kwas
galusowy, kwas taninowy, cukier, białko, wapń, białko, fosfor, węglowodany,
żelazo itp. Farby i barwniki. Amla jest używana również jako składnik farb do
włosów i szamponów. Możesz użyć soku jako naturalnego barwnika włosów lub
próbować zapobiec siwym włosom.
Uwaga: Amla zawiera kwas szczawiowy, więc
pacjenci z historią kamicy szczawianowej nie powinni zażywać.
Sposób użycia:
Weź 20 do 50 ml soku zmieszanego z letnią wodą lub sam w
godzinach porannych. Może być również zmieszany z sokiem z aloesu lub innym
owocowym. Mieszanina z sokiem z aloesu jest przydatna w warunkach takich jak
kwasowość, zaparcia i niestrawność. Sok z amli można również przyjąć wieczorem
po kolacji.