Matcha
to sproszkowana ekskluzywna zielona herbata japońska. Jest ona używana
w chanoyu - ceremonii picia herbaty. Jest jaśniejsza i słodsza od zwykłej
zielonej herbaty, ponieważ krzewy przeznaczone do jej produkcji są przed
zbiorami osłaniane przed słońcem matami co powoduje produkcję aminokwasów,
dzięki którym herbata jest słodsza i bardziej aromatyczna. Zebrane liście są
suszone i następnie ścierane na proszek. Matcha zawiera bardzo dużo
antyoksydantów.
Jeśli jeszcze nie próbowałeś tej odmiany zielonej herbaty, zdecydowanie
straciłeś wiele! Rozpocznij herbacianą terapię!
Zawartość antyoksydantów:
6.2 x więcej niż w jagodach Goji
7 x więcej niż w ciemnej czekoladzie
17 x więcej niż w dzikich jagodach
60.5 x niż w szpinaku
Herbata zielona w medycynie ma swoje znaczące miejsce już od ponad tysiąca lat.
Picie herbaty jest dla Japończyków rytuałem, który sięga swoimi korzeniami w
głąb ich samych i pozwala im na osiągnięcie harmonii i wyciszenia.
Matcha fakty:
70 x więcej przeciwutleniaczy niż sok pomarańczowy
8 x więcej beta karotenu niż szpinak
137 x więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata w saszetkach
10 x więcej składników odżywczych niż zielona herbata liściasta 16 różnych
aminokwasów
1384 jednostek ORAC na 1 gram
ORAC (skrót od ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity - inaczej: pojemność
antyoksydacyjna) mierzy potencjał przeciwutleniaczy w napojach i żywności.
Fascynująca jest ich zawartość w Matcha: posiadając 1573 jednostek wykazuje
bowiem najwyższe znane dotąd wartości przeciwutleniaczy w naturalnym
produkcie.Filiżanka herbaty Matcha to 10 filiżanek zwykłej zielonej herbaty !
Matcha doskonale oczyszcza organizm z toksyn.