Olej z pestek dyni
w pełni zdrowy o niezmienionym składzie, tzw. "olej dziewiczy". W oleju
pozostają wszystkie witaminy i lecytyny a jego właściwości odżywcze pozostają
niezmienione. Olej ten nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów. Jego
naturalna barwa to kolor ciemno zielony, smak lekko orzechowy. Jednak posiada on
oprócz walorów smakowych przede wszystkim walory zdrowotne.
Tłoczony na zimno olej z pestek dyni zawiera ponad 80% nienasyconych kwasów
tłuszczowych niezbędnych w prawidłowej diecie w tym głównie kwas linolowy
(omega 6).
Olej z pestek dyni jest bogatym źródłem składników aktywnych takich jak
fitosterole, selen i cynk. Działają one wspomagająco w procesach oddychania
tkankowego oraz korzystnie wpływają na pracę układu moczowego i funkcjonowanie
gruczołu krokowego.
Jest niezwykle bogatym źródłem witaminy E, która chroni organizm przed
szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia, przyczynia
się do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia, wzmacnia mechanizmy obronne
organizmu i poprawia wygląd skóry, wypływając na jej elastyczność i sprężystość.
Olej z pestek dyni stosuje się do spożycia na surowo do sałatek i surówek oraz
do potraw na zimno.
Łyżka oleju wystarczy aby w pełni zrealizować dzienne zapotrzebowania na
tokoferole.
Olej z pestek dyni stosuje się do spożycia na surowo do sałatek i surówek
oraz do potraw na zimno.
Wartości odżywcze:
wartość energetyczna 3700 kJ / 900 kcal
białko 0g
węglowodany 0g
tłuszcz (ogółem) 100g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe 18,18g
- w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe 27,61g
- w tym kwas oleinowy 27,35g
- w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe 57,75g
- w tym kwas linolowy Omega 6 53,17g
- w tym kwas linolenowy Omega 3 0,62g
cholesterol 0g
Skład:
naturalny dziewiczy olej z pestek dyni z pierwszego tłoczenia na zimno
Opakowania: butelka szklana
Kraj pochodzenia: Polska
Pamiętaj! Dla lepszej trwałości zawartych w oleju składników przechowuj go w
lodówce!