Szałwia hiszpańska,
zwana też chia to roślina pochodząca z centralnej i południowej części
Meksyku oraz z Gwatemali, bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona. Uprawiana
była już przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie w Meksyku i
Gwatemali nasiona służą powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i
żywności.
Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe
omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu
α-linolenowego. Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika
pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej),
znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy, myrycetyna,
kwercetyna oraz flawonid kamferol). Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie
stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 – około 64%. Nasiona Chia nie zawierają
glutenu, zawierają śladowe ilości sodu. Nasiona Chia są tradycyjnie spożywane w
Meksyku i południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych. Historycznie, nasiona
chia służyły jako podstawowy artykuł spożywczy Azteków w środkowym Meksyku.
Kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę,
zaraz po fasoli i kukurydzy.
Dzisiaj chia uprawiana jest w Meksyku, Boliwii, Argentynie, Ekwadorze, Australii
i Gwatemali. W 2009 r. Unia Europejska zatwierdziła nasiona chia jako produkt
spożywczy, pozwalając na stosowanie ich jako dodatek stanowiący do 5% całkowitej
masy chleba.
Nasiona Chia są doskonałym źródłem błonnika, białka, witamin,
minerałów, antyoksydantów oraz najbogatszym znanym źródłem omega3 oraz omega6. W
czasach prekolumbijskich, nasiona chia były składnikiem diety Azteków i Majów.
Wierzyli, że jedna łyżka chia może utrzymać wojownika przy życiu przez 1 dzień.
Nasiona Chia są źródłem znakomitego błonnika. 2 łyżki nasion chia (25 gram) dają
7 gram błonnika a także wapń, fosfor, magnez, mangan, miedź, niacynę oraz cynk.
Badania wykazały również, że nasiona Chia spowalniają rozkład węglowodanów na
cukry proste. Uważa się, że nasiona te mogą być korzystne dla diabetyków
ponieważ spowalniają wchłanianie cukrów. Nasiona Chia są zdrowym i bardzo
ciekawym dodatkiem do diety. Można dodawać całe lub zmielone nasiona chia do
musli, jogurtu, shake'ów, sałatek oraz wypieków.
CHIA - Nasiona Szałwii Hiszpańskiej
nie zawierają glutenu
zdrowy dodatek do diety
najbogatsze znane źródło omega3 oraz omega6
zawierają 9 niezbędnych dla człowieka aminokwasów
Opakowanie: 250g
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego w styczniu 2013r.
rozszerzono zastosowanie nasion szałwi hiszpańskiej jako składnika żywności.
Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15g.
Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą być stosowane w produktach piekarskich w
ilości maksymalnie 5%.