Len mielony
uzyskiwany jest w procesie odtłuszczania ze specjalnej odmiany lnu
złocistego. Stanowi idealny dodatek do codziennej, zbilansowanej diety.
Propozycja przygotowania:
1 łyżkę lnu mielonego złocistego zalać 3/4 szklanki gorącej wody. Odczekać
kilka minut często mieszając do uzyskania kleiku. Można spożywać do 2-3 razy
dziennie z dodatkiem mleka, owoców, soków, jogurtów, miodu, można też posłodzić
lub posolić.
Len mielony jest również doskonałym dodatkiem do zup, pieczywa, sosów, płatków
śniadaniowych.
Skład:
mielone nasiona lnu uzyskane w procesie odtłuszczania.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
wartość energetyczna: 332 kcal / 1381 kJ
białko: 30,0 g
węglowodany: 12,5 g
tłuszcz: 10,0 g