Olej konopny to
olej tłoczony na zimno z nasion konopi charakteryzuje się
korzenno-orzechowym smakiem i zapachem. W polskiej kuchni znany jest od dawna i
stosowany jest jako dodatek do ziemniaków, kasz, gotowanych warzyw, surówek i
innych potraw na zimno. Posiada zielono-brązową barwę, ma lekko gorzki,
korzenno-orzechowy smak. Zawiera nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas
oleinowy, linolowy i linoleowy, gamma-linoleowy). Bogaty jest w witaminę K
odpowiedzialną za krzepliwość krwi i formowanie tkanki kostnej. Jest bogatym
źródłem kwasów omega-3 i omega-6. Olej konopny działa korzystnie na organizm,
polecany jest przy osłabieniu.
Skład:
Olej konopny tłoczony na zimno.
Może wytrącić się naturalny osad.
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Opakowanie: butelka szklana
Pojemność: 250 ml
Pochodzenie: A- UE, B- Kanada.