Olej z awokado
otrzymywany jest z najdorodniejszych owoców metodą tłoczenia na zimno. Kusi
nadzwyczaj bogatym aromatem i łagodnym owocowym smakiem. Ze względu na zawartość
kwasów nienasyconych oraz naturalnej witaminy E stanowi doskonałe uzupełnienie
zbilansowanej diety. W kuchni śródziemnomorskiej jest powszechnie stosowany do
potraw na zimno, jako dodatek do sałatek, surówek i sosów.
W niektórych krajach owoc awokado jest nazywany „owocem maślanym”, ze względu
na dużą zawartość tłuszczów. Z powodu tak dużej zawartości tłuszczu oraz białka,
owoc ten używany był w długich podróżach morskich jako namiastka mięsa
Wartość energetyczna w 100 g produktu:
890 kcal/3700 kJ.
Wartości odżywcze w 100 g:
białko - 0 g,
węglowodany - 0 g,
tłuszcze - 100 g (w tym: nasycone - 19 g, jednonienasycone - 69 g,
wielonienasycone - 12 g),
witamina E - 11 mg (110 % zalecanego dziennego spożycia).
Może wytrącić się naturalny osad. Może zawierać śladowe ilości oleju z
orzechów lub oleju sezamowego.
Stosować wyłącznie na zimno – nie podgrzewać i nie smażyć na nim potraw, gdyż
powoduje to utratę wartości odżywczych.
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Pochodzenie: UE
Opakowanie: butelka szklana