Oliwa z oliwek
najwyższa kategoria oliwy uzyskana z pierwszego tłoczenia oliwek.
Do jej charakterystycznych cecha zalicza się bogaty aromat oraz łagodny owocowy
smak. W diecie śródziemnomorskiej jest powszechnie stosowana do potraw na zimno,
sałatek i sosów. Jest wspaniałym dodatkiem do dań z makaronem, ryżem i owocami
morza.
Oliwa z oliwek jest bardzo popularna i uwielbiana przez mieszkańców państw
południowych- z basenu Morza Śródziemnego. Dieta śródziemnomorska obfitująca w
świeże warzywa, owoce, ryby oraz oliwę z oliwek jest jedną z najzdrowszych diet
świata.
Oliwa z oliwek - właściwości i zastosowanie
Oliwa z oliwek w 70% składa się z kwasu oleinowego, który należy do grupy kwasów
omega-9 i ma istotne znaczenie w profilaktyce chorób serca i miażdżycy. Kwasy
jednonienasycone powodują obniżenie poziomu cholesterolu LDL (tzw. złego).
Oprócz kwasów omega-9 oliwa dostarcza także niezbędnych organizmowi kwasów z
rodzin omega-3 i omega-6 (NNKT) w prawidłowych proporcjach. Zawiera także
minerały - fosfor, potas, żelazo oraz witaminy: A i E, które wspomagają jej
działanie zdrowotne. Charakteryzuje się bogatym aromatem i łagodnym cytrusowym
posmakiem.
Stosowanie
Podawać bezpośrednio na łyżeczce lub stosować jako dodatek do surówek z kiszonej
kapusty, sałatek, dipów, sosów, past serowych.
Przechowywanie
Przechowywać w temp. pokojowej, w ciemnym miejscu, nie trzeba przechowywać w
lodówce. Podczas przechowywania może wytrącić się naturalny osad. W niskiej
temperaturze zmienia konsystencję na stałą.