Len mielony odtłuszczony
uzyskiwany jest ze specjalnej odmiany lnu złocistego.
Stanowi preparat spożywczy o wielu walorach odżywczych. Jest cennym źródłem
łatwo przyswajalnych aminokwasów, substancji śluzowych, błonnika pokarmowego,
mikroelementów, witamin z grupy B, jak również wielu innych niezbędnych dla
organizmu składników. Z uwagi na na to, że len mielony złocisty odtłuszczony
pozbawiony jest oleju, jego kaloryczność jest niska.
Skład
mielone nasiona lnu uzyskane w procesie odtłuszczania.
Dawkowanie
1 łyżeczkę lnu mielonego zalać 3/4 szklanki gorącej wody. Odczekać kilka minut,
często mieszając do uzyskania kleiku. Można spożywać do 2-3 razy dziennie z
dodatkiem mleka, owoców, soków, jogurtów, miodu, można też posłodzić lub
posolić. Len mielony jest również doskonałym dodatkiem do zup, pieczywa, sosów,
płatków śniadaniowych.