Maść dziewannowa
naturalny, roślinny środek stosowany w leczeniu odmrożeń oraz chroniący skórę
narażoną na zimno. Często nazywana ‘’maścią na wyprawy w góry’’. Maść
dziewannowa ma także inne korzystne efekty działania, może by stosowana do
masażu zmęczonych kończyn oraz przy świeżych problemach naczyniowych ( siniaki i
podbiegnięcia krwawe). Maść można używać również przy leczeniu owrzodzeń i
ropni, pamiętając, żeby nie stosować jej bezpośrednio na ranę a jedynie smarując
wokół obszaru zmian chorobowych.
Sposób pozyskania surowca i produkcji maści.
Podstawowym składnikiem maści jest dziewanna (Verbascum Thapsiforme). Roślina
występuje w całej Europie, zajmując miejsca nasłonecznione. Dorasta do dwóch
metrów i ma żółte kwiaty tworzące kiście. Kwitnie od maja do września, a kwiaty
rozwijają się i opadają w ciągu jednego dnia. Kwiaty dziewanny zawierają szereg
substancji czynnych takich jak: garbniki, saponiny, substancje śluzowe i
goryczkowe, karoten, kumaryny i olejki. Bazą dla maści, nie są sztuczne podłoża
maściowe, ale naturalny, nieprzetopiony smalec. Jest on poddawany procesowi
ekstrakcji gorącą parą wodną, dzięki czemu nie wywołuje alergii i może być
stosowany jako składnik naturalnych maści na wiele schorzeń i do wszystkich
rodzajów skóry. Skład tak przygotowanej substancji jest podobny do składu
tłuszczu ludzkiego, co zapewnia całkowite wchłanianie przez skórę, a także
znakomite przenoszenie dodanych, aktywnych składników ziołowych. Dodatkowymi
składnikami maści jest naturalny wosk pszczeli, którego właściwości ochronne i
nawilżające znakomicie wpływają na jakość i działanie maści. Dodatkowo maść
zawiera: tymianek, krwawnik, rzepik oraz żankiel.
Jak prawidłowo stosować maść dziewannową.
Przed zastosowaniem maści, zalecane jest umycie skóry wodą bez mydła i dokładne
wysuszenie. Maść stosuje się 2-3 razy dziennie, w postaci cienkiej warstwy na
skórze lub delikatnie wmasowując maść przez 2-3 minuty. Odpowiednia aplikacja
maści pozwala zoptymalizować jej działanie.
Skład maści:
dziewanna, tymianek, krwawnik, rzepik, żankiel, odpowiednio przygotowane frakcje
tłuszczu (adeps suillus), wosk pszczeli, substancje zapachowe (mieszanina
naturalnych olejków eterycznych).
Informacje dodatkowe:
Maść należy przechowywać w temperaturze 5 do 25 stopni. Nie zawiera konserwantów
oraz sztucznych barwników.